Energie-armoede

Demissionair kabinet gaat allerarmsten helpen met energierekening

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld ANP

Lage inkomensgroepen krijgen een extra financiële ondersteuning bij het betalen van de energierekening.

Jeannine Julen

Het demissionaire kabinet werkt samen met gemeenten aan een financiële tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen en een torenhoge energierekening. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van sociale zaken en werkgelegenheid stuurde daar afgelopen week een brief over naar de Tweede Kamer. “Het is gewoon een moeilijke tijd”, zei Wiersma over de toekomstige regeling in actualiteitenprogramma WNL op Zondag. “Voor mensen met lage inkomens is het extra moeilijk. Dat is waarom ik heb gezegd: laten we er nog iets extra’s bovenop doen voor deze groep.”

In oktober maakte het kabinet al bekend de door de gasprijzen flink gestegen energierekeningen te compenseren met een verlaging van de energiebelasting. Maar met die “paar euro” extra redt een groep Nederlanders het niet, aldus Wiersma. Zijn ministerie keert daarom eenmalig een bedrag uit aan gemeenten om deze groep Nederlanders financieel te hulp te schieten. Dat kan bijvoorbeeld via de bijstand of de bijzondere bijstand. Maar de partijen zijn ook op zoek naar oplossingen voor werkenden.

Historisch hoge inflatie van 5,6 procent

Hoe de regeling er precies uit zal zien en hoeveel geld ervoor wordt uitgetrokken, blijkt halverwege deze maand. Wiersma liet zondag wel los dat het “niet om enkele tientjes zal gaan”. Half december zal ook blijken welke inkomensgroepen aanspraak maken op de extra tegemoetkoming. Ook wordt dan duidelijk of de regeling alleen geldt voor mensen die met moeite hun energierekening kunnen betalen of ook voor mensen die hun boodschappen nauwelijks kunnen bekostigen door de gestegen prijzen.

De Tweede Kamer pleitte afgelopen week tijdens het begrotingsdebat van sociale zaken voor een extra ingreep van het kabinet. Met een historisch hoge inflatie van 5,6 procent in de maand november was het bijna zeker dat de gemiddelde Nederlander volgend jaar zijn koopkracht zal zien dalen, klonk het in de Kamer. Maar Wiersma verwees naar de formerende partijen voor de oplossing.

Lees ook:

Kabinet snapt koopkrachtzorgen, maar grijpt niet in

De Tweede Kamer is flink bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Maar demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van sociale zaken grijpt niet in, zei hij donderdag in de Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden