Binnenland

Deloitte wil meer informatie over Sywertdeal, maar krijgt die niet

Minister Hugo de Jonge staat in maart de pers te woord over de mondkapjeshandel van Sywert van Lienden.  Beeld ANP / Bart Maat
Minister Hugo de Jonge staat in maart de pers te woord over de mondkapjeshandel van Sywert van Lienden.Beeld ANP / Bart Maat

Deloitte heeft de overheid om meer en betere informatie gevraagd voor het onderzoek naar de mondkapjesdeal met het bedrijf van Sywert van Lienden.

Redactie Trouw

Dat zou nodig zijn om het onderzoek nog voor de zomer te kunnen afronden, zoals het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport graag wil. Toch heeft het ministerie aan de meeste verzoeken geen gehoor gegeven. Deloitte heeft op 12 april een brief aan secretaris-generaal Marcelis Boereboom gemaild met daarin een wensenlijst. De gegevens die ministeries aanleveren zijn niet goed te verwerken, niet altijd doorzoekbaar en informatie komt soms later dan beloofd, aldus Deloitte.

Ook willen onderzoekers graag ongelakte en ongefilterde data en meer informatie vastleggen, bijvoorbeeld uit de privémails van minister Hugo de Jonge. De secretaris-generaal stuurde gisteren na twee weken een antwoord. Hij zegt daarin ‘verbaasd’ te zijn over de brief van Deloitte, en wijst de meeste verzoeken af. Ministeries moeten nu eenmaal zorgvuldig met gegevens omgaan, aldus Boereboom.

Lees ook:

Sywert van Lienden verdiende ook door het ministerie van justitie

Ook het ministerie van justitie en veiligheid heeft spullen ingekocht van het bedrijf Relief Goods Alliance van Sywert van Lienden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden