Partij-inkomsten

De VVD verzuimt giften openbaar te maken

Premier Mark Rutte houdt een toespraak tijdens het openingsdiner van de Nuclear Security Summit, 2014. Beeld ANP
Premier Mark Rutte houdt een toespraak tijdens het openingsdiner van de Nuclear Security Summit, 2014.Beeld ANP

De VVD maakt giften niet openbaar, terwijl politieke partijen dat wel verplicht zijn. Dat zegt het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM) dat de VVD ‘kampioen fondsenwerving’ noemt.

Redactie/ANP

Volgens FTM organiseert vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff op eigen kosten zeker twee fondsenwervingsdiners per jaar voor de partij. Het platform becijferde dat deze avonden in geld uitgedrukt ten minste 12.772 euro waard zijn. “VVD-leden kunnen daar een vorkje prikken met coryfeeën, variërend van premier Mark Rutte tot (oud-)ministers en Kamerleden. Maar de VVD meldde donaties in natura van Van Zadelhoff niet.” Het is nog onbekend hoeveel geld er voor de komende verkiezingen is opgehaald.

Het platform plaatst nog wel een kanttekening: “Er is niets mis met doneren. Van Zadelhoff geniet het volle recht om, zoals hij dat zelf zegt, ‘zijn vrienden’ een gunst te bewijzen. Maar politieke partijen moeten alle donaties boven de 4500 euro openbaar maken, ook geschenken in natura. Maar ze komen niet voor op de geschenkenlijsten die de VVD elk jaar moet inleveren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij de verkiezingen van 2017 kocht Van Zadelhoff een paginagrote verkiezingsadvertentie voor de VVD in De Telegraaf, die de partij evenmin meldde.”

Volgens een woordvoerder van de VVD worden de diners georganiseerd door Van Zadelhoff en wordt de opbrengst ervan gewoon gemeld als gift. De waarde van de etentjes, een gift in natura, hoeft de partij volgens de regels niet te melden, aldus de woordvoerder.

Lees ook:

Wat is er mis met het Forum-feestje op de Amerikaanse ambassade?

Forum voor Democratie hield een fondsenwerfbijeenkomst voor rijke ondernemers in de Amerikaanse ambassade, zo blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Wat is daar mis mee?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden