null Beeld -
Beeld -

Perscentrum

De verzakelijking van de politiek zie je terug in Nieuwspoort

Niels Markus

Rond het Haagse perscentrum Nieuwspoort hangt al sinds jaar en dag een zweem van mysterie. In de sociëteit waar journalisten, politici, woordvoerders en lobbyisten elkaar ontmoeten, geldt immers de ‘Nieuwspoortcode’. Wat er aan de bar of in het restaurant gezegd wordt, mag niet (herleidbaar) in de media terug te vinden zijn.

Ook mag niet iedereen zomaar Nieuwspoort in. Het centrum telt zo’n tweeduizend ‘Poorters’: leden die jaarlijks ruim 300 euro contributie betalen. Zij mogen buitenstaanders meenemen als introducé.

Dit jaar bestaat Nieuwspoort zestig jaar, uniek als ‘s werelds enige onafhankelijke perscentrum. Vorige week werd het feestjaar afgetrapt door Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij opende een expositie met foto’s van de afgelopen decennia.

Die tonen vooral een Nieuwspoort zoals het ooit was. Prins Claus aan de bar, te midden van journalisten. Joop den Uyl, fanatiek pingpongend, tijdens de viering van het vijftienjarig jubileum van Nieuwspoort. Mogelijk heeft zijn verbeten blik iets te maken met de val van zijn kabinet, één dag eerder.

Het was de tijd, zoals Volkskrantjournalist Jan Tromp recent op Radio 1 memoreerde, waarin parlementaire journalistiek ‘een manier én een reden van bestaan’ was. Politiek journalisten - vrijwel uitsluitend mannen - bivakkeerden dag en nacht in Nieuwspoort, menig huwelijk liep er op de klippen. Hetzelfde kon gezegd worden van veel politici.

Voorlichters en spindocters

Maar het werken aan het Binnenhof is inmiddels alweer enige tijd verzakelijkt en geprofessionaliseerd. Door de digitalisering hoeven journalisten niet meer urenlang op locatie te wachten om aan hun nieuws te komen. En in tijden van voorlichters en spindoctors hebben veel carrièrepolitici alleen maar te verliezen bij een avond barhangen. Tijdens Rutte II had PvdA-leider Diederik Samsom liever niet dat zijn fractiegenoten naar Nieuwspoort zouden gaan. Er zou alleen maar gedonder van komen. Dat alles heeft zijn weerslag op Nieuwspoort. De beroepsgroep die er nu het meest vertegenwoordigd is, zijn de lobbyisten. Het is alweer enige tijd geleden dat journalisten zich zo rond iemand samenklitten als destijds rond prins Claus.

Mede vanwege die teruglopende bezoekersaantallen is Nieuwspoort zich steeds meer als debatcentrum gaan profileren. Ook zijn er geregeld presentaties van onderzoekscommissies, kabinetsplannen en -akkoorden. En premier Mark Rutte houdt er zijn wekelijkse persconferenties. Na afloop drinkt hij meestal nog een kopje koffie aan de bar. Rutte maakte zich in 2010 populair bij de parlementaire pers door deze vrijdagse traditie weer naar Nieuwspoort te halen, nadat premier Jan Peter Balkenende jarenlang de persconferenties op zijn ministerie van algemene zaken had gehouden.

Ontheemd

Uitgerekend in dit jubileumjaar is Nieuwspoort ontheemd. Persconferenties en presentaties vinden nog op de oude locatie plaats, die deel uitmaakt van het Tweede Kamercomplex. Alleen zijn vanwege de verbouwing alle politici en journalisten inmiddels verhuisd naar het tijdelijke onderkomen aan de Bezuidenhoutseweg, een kilometer verderop.

Daar heeft Nieuwspoort voorlopig alleen nog een restaurant, komende zomer moeten ook de zaaltjes van het nieuwe centrum in gebruik genomen worden.

Mogelijk keren dan - na een tweejarige coronastop - ook de roemruchte feesten weer terug. Voor het kerst- en zomerreces werd er tot diep in de nacht gedronken en gedanst in Nieuwspoort. Anekdotes en roddels over deze feesten doen nog steeds de ronde in Den Haag. Helaas kunnen die op deze plek niet gedeeld worden: Nieuwspoortcode.

Overigens is de huisdj, DJ Jopie, inmiddels ook weer terug aan het Binnenhof. Dat is niemand minder dan JA21-voorman Joost Eerdmans, een groot kenner van feesten en partijtjes.

Historische momenten in Nieuwspoort

Activist gooit taart in gezicht Pim Fortuyn

Aftreden Ayaan Hirsi Ali

Presentatie onderzoek Loe de Jong naar vermeend oorlogsverleden Willem Aantjes

De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden