Renovatie

De verhuiswagens komen een jaar later naar het Binnenhof

Achterstallig onderhoud is zichtbaar bij het Binnenhofcomplex. Beeld ANP

De grootscheepse renovatie van het Binnenhof kan waarschijnlijk pas in de zomer van 2021 beginnen. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat hij de geplande start van de verbouwing komende zomer niet kan garanderen. Dat betekent vrijwel zeker uitstel met een jaar.

De Tweede Kamer, de Eerste Kamer en het ministerie van algemene zaken willen alleen in het lange zomerreces verhuizen naar hun tijdelijke huisvesting, om het ‘democratisch proces’ niet te veel te verstoren.

Knops voert in zijn brief vier oorzaken op voor de vertraging. De meest recente is de stikstofproblematiek, die ook dit project treft. In heel Nederland staan 18.000 bouwprojecten in de wacht omdat vergunningen zijn verstrekt onder een verkeerde rekenmethode voor stikstofuitstoot. Het Binnenhof ligt redelijk dicht bij het natuurgebied Meyendel, een beschermd Natura-2000 terrein. En de renovatie, zo schrijft Knops, kan niet zodanig worden aangepast om de stikstofuitstoot genoeg te verminderen, aangezien het historische complex al is aangesloten op het warmtenet. Eventuele andere oplossingen en toetsmethodes kosten veel tijd.

De Tweede Kamer heeft bovendien net besloten – middels een motie van D66 – dat Kamerleden meer budget krijgen voor ondersteuning, 10 miljoen per jaar. Daarvan stellen parlementariërs waarschijnlijk meer medewerkers aan. Die moeten een plekje krijgen, in het tijdelijke onderkomen op het oude ministerie van buitenlandse zaken, maar ook bij terugkeer naar het Binnenhof.

Het aanpassen van de tijdelijke huisvesting kost bovendien meer tijd dan gedacht. Eisen voor de beveiliging en het aanleggen van alle ICT en audiovisuele hulpmiddelen leggen grote druk op de aannemers. Bovendien, zo schrijft Knops, ‘is de bouwmarkt onveranderd krap, waardoor levertijden van onderdelen lang zijn en de flexibiliteit op de markt beperkt is’.

Brandonveilig

Dit alles betekent dat alle Binnenhofbewoners nog een jaar langer in het complex zitten, dat de brandweer al jaren geleden als onveilig bestempelde. Knops wil dit risico ‘nauwlettend’ in de gaten houden en wijst er ook op dat de kans toeneemt dat installaties uitvallen.

De Binnenhofrenovatie is een project waar geen zegen op rust. Eerder zorgde het geheimverklaren van alle bouwplannen door het kabinet voor veel miscommunicatie en ruzie. Tussen het eerste architectenbureau, het prestigieuze OMA, en het parlement boterde het zacht gezegd niet; OMA vertrok met een afkoopsom. De architect die begin jaren negentig de huidige nieuwbouw van het parlement ontwierp, Pi de Bruijn, is teruggehaald om ook dit project te doen.

Knops belooft nu een groot deel van die geheimhouding op te heffen. Over zaken rond de veiligheid, commercieel of privacy-gevoelige informatie worden Kamerleden vertrouwelijk geïnformeerd. Zo blijft de aanbesteding voor aannemers van de drie verschillende onderdelen van het complex dus wel geheim voor het publiek.

Op verzoek van de Kamer heeft de staatssecretaris ook gekeken of de hele renovatie nog duurzamer kan. Daar is een heel lijstje uitkomen, van ‘kierdichting’ tot ‘van het gas af’. Knops wil nog met de Kamer praten over wat deze extra maatregelen mogen kosten.  Niet alle duurzame aanpassingen verdienen zichzelf terug, zo blijkt uit berekeningen. De Tweede Kamer heeft altijd als eis gesteld dat de verbouwing ‘sober en doelmatig’ moest zijn. De kosten zijn geraamd op 475 miljoen, maar vallen sowieso 16 miljoen hoger uit door ‘prijsaanpassingen’, aldus Knops.

Lees ook:

Vertrouwen is broos rond renovatie Binnenhof

Wat moet er gebeuren voor de verbouwing van het Binnenhof eindelijk van start kan? Na alle heisa is het vertrouwen tussen betrokkenen nog niet terug

De verbouwing van het Binnenhof is net een reality-soap

Het Binnenhof is hard toe aan renovatie. Daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe, door wie, wanneer? Verbouwen is emotie. Die is er volop in het Haagse. En dan te bedenken dat de verbouwing zelf nog niet eens is begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden