Stilte in Den Haag

De Tweede Kamer vergadert alleen nog over coronavirus

Een rustig Binnenhof.  Beeld ANP
Een rustig Binnenhof.Beeld ANP

In Den Haag wordt er de komende weken nauwelijks nog gedebatteerd.

Bibi Berenschot

De Tweede Kamer vergadert de komende week alleen nog woensdag, over het coronavirus, heeft voorzitter Khadija Arib per brief laten weten. Alle andere vergaderingen zijn geschrapt. Vrijdag stonden er nog achttien vergaderingen op de agenda, maar om te voorkomen dat te veel mensen samenkomen stelt de voorzitter de vergaderingen uit. Arib noemt ook de voorbeeldfunctie van het parlement als reden om debatten te schrappen. Het besluit is genomen in overleg met de fractievoorzitters.

Nu staan er alleen technische briefings en vergaderingen over het coronavirus op de planning, maar het kabinet zal een brief opstellen over andere onderwerpen die te belangrijk zijn om uit te stellen. Eventueel kan de Kamer daar alsnog over debatteren. Het wekelijkse vragenuurtje gaat niet door, net zo min als stemmingen naar aanleiding van eerdere debatten. Als er toch stemmingen nodig zijn over het coronavirus, mogen maximaal twee leden per fractie aanwezig zijn. Bezoekers zijn sinds vrijdag niet meer welkom, rondleidingen zijn geschrapt.

Vorige week werkte al een deel van de Brabantse Kamerleden en -medewerkers thuis. Op zaterdag meldden de ministers Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) en Stientje van Veldhoven (milieu en wonen) dat zij thuisblijven, omdat ze contact hebben gehad met buitenlandse collega’s die het virus bleken te hebben. Het coalitieoverleg van maandag, met de premier, de vicepremiers en de fractieleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, was telefonisch. De Eerste Kamer besloot vorige week om voorlopig al haar vergaderingen te schrappen.

Het Kamergebouw blijft wel open. Medewerkers mogen alleen komen als zij daar expliciet om gevraagd zijn. Ze moeten proberen zoveel mogelijk verspreid over de dag te werken en voldoende afstand te houden. Het Kamerrestaurant is gesloten en niet alle ingangen van het Kamergebouw zijn open. Wie niet aan het Binnenhof moet zijn, werkt thuis of krijgt, als dat niet kan, betaald verlof.

Kamerleden kunnen nog wel schriftelijke vragen stellen aan het kabinet of schriftelijk overleg voeren. “Dat zijn individuele rechten van Kamerleden", zegt Arib. Ook staat er nog een hamerstuk in de agenda over de uitbanning van illegale handel in tabak, maar daar is geen debat of stemming voor nodig.

Lees ook:

Er is veel voor nodig om het Nederlandse parlement tot stilstand te brengen

Brabantse Kamerleden blijven thuiswerken, waar mogelijk. Maar als er belangrijke debatten zijn, zullen Kamerleden toch naar Den Haag moeten komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden