null

Klokkenluiders

De Tweede Kamer is de aanhoudende affaires op Justitie beu

Beeld ANP

Ambtenaren zouden zich opnieuw hebben bemoeid met onderzoeken. De Kamer wil snel opheldering.

Opnieuw ligt het ministerie van justitie en veiligheid onder vuur, opnieuw door klokkenluiders die oneigenlijke beïnvloeding aankaarten. De inspectie veiligheid en justitie zou onder druk van topambtenaren onwelgevallige onderzoeksresultaten hebben aangepast. Minister Grapperhaus overweegt de inspectie nu fysiek op afstand van het ministerie te plaatsen.

De Tweede Kamer is de affaires op het grootste ministerie beu. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop: “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er op het ministerie een hele onfrisse stammenstrijd gaande is. Ik heb het idee dat de minister loyaler is aan zijn ambtenaren dan omgekeerd.”

Gevoelige informatie moest eruit

Het AD schreef dinsdag dat zeven medewerkers van de Inspectie J en V naar de coördinator integriteit zijn gestapt, omdat hun leidinggevenden onder druk gevoelige informatie uit onderzoeken hielden. Het ging over passages in onderzoeken over de brandweerzorg, de toepassing van de nekklem bij de dood van Mitch Henriquez en over de IND. Uit dat laatste onderzoek zou informatie weggehouden zijn dat op telefoons van asielzoekers kinderporno en martelvideo’s zijn gevonden. De klokkenluiders vrezen dat terroristen hun intrek namen in azc’s.

Grapperhaus wist hier niet van, zei hij dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Van de zeven klokkenluiders die zich bij de coördinator van het ministerie hebben gemeld, hebben er uiteindelijk twee een officiële melding gedaan. De Auditdienst Rijk (ADR) heeft na onderzoek van die zaken volgens de minister geen oneigenlijke beïnvloeding vastgesteld.

Die klachten hadden betrekking op het onderzoek naar de brandweerzorg. De Kamer is verontwaardigd dat dit rapport nooit met haar gedeeld is, maar volgens Grapperhaus kon dat niet anders: dan zou persoonsgevoelige informatie openbaar worden.

De andere zaken, die betrekking hebben op de IND en de dood van Mitch Henriquez, zijn politiek en maatschappelijk nog gevoeliger. De familie van Henriquez, die in 2015 bij een arrestatie om het leven kwam, wil weten welke informatie is weggehouden. Die informatie kan cruciaal zijn voor hun zaak bij het Europese Hof, tegen de Nederlandse autoriteiten.

Een nieuwe affaire, nieuwe verhuisplannen

De nieuwe affaire doet denken aan die rond het WODC van eind 2017. Een klokkenluider vertelde toen aan ‘Nieuwsuur’, dat zij jarenlang geen gehoor kreeg voor haar klacht dat toenmalig minister Opstelten zich persoonlijk bemoeid had met drugsonderzoeken. De net aangetreden Grapperhaus erkende de fouten direct.

In de nasleep verhuisde het WODC, dat was gehuisvest in het ministerie van justitie en veiligheid, naar een andere locatie. Grapperhaus toonde zich gisteren welwillend tegenover suggesties van Kamerleden om ook de Inspectie V en J te verhuizen.

Binnenkort informeert de minister de Tweede Kamer over de afhandeling van de klachten over de IND en Henriquez. De Kamer is ongeduldig. Veel fracties willen dat de bezem wordt gehaald door het ministerie, dat in 2010 fors groeide, toen op voorstel van de VVD de Nationale Politie erbij kwam. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen: “Aan het VVD-bederf op het ministerie lijkt geen einde te komen. Het steekt ook deze minister aan.”

Volgens Grapperhaus is er niets mis met cultuur en sfeer op zijn ministerie. “Het is met 113.000 mensen veruit het grootste ministerie. Het is heel gebruikelijk dat dingen misgaan. Mensen maken fouten. Veel onderwerpen op dit ministerie zijn van zichzelf al incidenten.”

Lees ook:

Ook in de Tweede Kamer is de smartphone een plaag

Begin vorig jaar ging tot drie keer toe de beltoon van de telefoon van 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen af. Arib was onverbiddelijk: Van Rooijen kon zijn telefoon bij haar inleveren en hem pas na afloop van het debat weer ophalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden