null Beeld

Plein 2

De provinciale campagnekop is eraf: ‘Het zijn hier zulke lieve mensen’

Christoph Schmidt

De ‘linkse wolk’ (GroenLinks plus PvdA) deed het met een gezamenlijk partijcongres. De VVD-coryfeeën Mark Rutte en Edith Schippers waren die wolk al vóór dat congres hardhandig te lijf gegaan met een kranteninterview. Het CDA gaat volgens partijleider Wopke Hoekstra ‘knallen’. Afgelopen weekeinde hebben veel andere partijen hun eerste stapjes gezet op het campagnepad voor de provinciale verkiezingen van 15 maart.

In veel gevallen deden ze dat schoorvoetend. Logisch. We zouden jokken als we zeggen dat 17,5 miljoen Nederlanders nu al niet kunnen slapen van opwinding als ze aan die verkiezingen denken.

Op Twitter zagen we een zelfgemaakt filmpje van Caroline van der Plas, het boegbeeld van de BoerBurgerBeweging (BBB), de partij die de provinciale peilingwind zo in de zeilen heeft. “We zitten al helemaal in the winning mood”, zo loopt ze vooruit op de verkiezingszege. Met nul provinciezetels als startpunt is die onvermijdelijk.

Ze filmt een voorbijrijdende stoet van auto’s, bestelbusjes en trekkers met BBB-vlaggen in haar woonplaats Deventer. “Het wordt gewoon helemaal fantastisch.” Al ronddraaiend met haar smartphonecamera staat zij (en daardoor wij ook) opeens oog in oog, lens in lens met de eveneens in het rond filmende partijvoorzitter Erik Stegink. Gelukkig zwenkt Van der Plas snel weg. Wij hopen immers op een campagne waarin partijprominenten terughoudend omgaan met het filmen van elkaar.

Zwaar beveiligingsteam

Van der Plas’ BBB was niet de enige partij die op safe speelde (Deventer) voor het begin van de campagne. Geert Wilders ging vrijdag, voorzien van een huiveringwekkend zwaar beveiligingsteam, naar Volendam. Daar praatte hij onder meer de plaatselijke vissers naar de mond. De PVV die campagne voert in Volendam: dat is alsof de VVD haar tenten opslaat in Laren. “Het zijn hier zulke lieve mensen”, aldus Wilders, terwijl hij in een Volendammer vistent in de schuimkraag van een biertje hapt.

Gezien de permanente (doods)bedreigingen aan zijn adres is het ook niet zo raar dat Wilders kiest voor dat warme publieksbad. Afgelopen weekeinde ging hij ook nog naar Katwijk en de Beverwijkse Bazaar, waar hij in een schoenentoko stuitte op ‘de schoenen van Hugo de Jonge’, tweette hij. ‘Heb ze maar laten liggen daar’.

Niet zo'n comfortabele arbeiderslocatie

Van de Socialistische Partij kunnen we zeggen wat we willen, maar niet dat zij in deze campagnefase ook voor zo’n comfortabele arbeiderslocatie kiest. Zaterdag organiseerde de partij een ‘volksprotest’ tegen onder meer de hoge energieprijzen en de megawinsten van de energiebedrijven. Dat deed ze op het Beursplein in Amsterdam, ‘recht voor de deur van het kapitalisme’, zoals partijleider Lilian Marijnissen tweette.

De ‘volkspetitie’ van de SP, die oproept tot nationalisering van de energiesector, is ruim 120.000 keer ondertekend. Volgens eigen SP-opgave waren er tweeduizend aanwezigen bij het Amsterdamse volksprotest. De partij had vanuit het hele land gratis busreizen naar de hoofdstad aangeboden.

De eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat we er niet bij waren. Daardoor kunnen we ook niet helemaal uitsluiten dat een aantal volksdemonstranten van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt door na afloop toch even stiekem de aanpalende Bijenkorf binnen te wandelen, al was het maar om zich te vergapen aan de spullen die kapitalisten daar van hun overwinsten kunnen kopen.

Eerste campagne-knipsels

-‘Het wordt gewoon helemaal fantastisch’ - Caroline van der Plas (BBB) in Deventer
-‘Het zijn hier zulke lieve mensen’ - Geert Wilders (PVV) in Volendam
-‘Dit land heeft geen behoefte aan een linkse wolk maar aan een linkse vuist’ - Lilian Marijnissen (SP) in Amsterdam

De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden