null Beeld

PodcastWijsneuzen, de verkiezingen

De politiek vindt het asielbeleid belangrijker dan de kiezer - maar waarom?

Het grote twistpunt van de verkiezingen: Wie mag in ons land blijven en hoe moet hij of zij zich dan gedragen? De politieke partijen nemen uitgesproken standpunten in, maar de kiezers lijken gematigder. Hoe kan dat?

Redactie Trouw

Hierover praten Frits van Exter en Menno Hurenkamp in de derde aflevering van de podcast ‘Wijsneuzen, de verkiezingen’ met Trouw-redacteur Wendelmoet Boersema en Naïma Azough, oud-politicus die nu op vele fronten maatschappelijk actief is.

‘Wijsneuzen. de verkiezingen’ is te beluisteren via de onderstaande speler en alle bekende podcastkanalen als Omny, Spotify, Apple en Stitcher.

Trouw berichtte deze week over onderzoek van Kieskompas waaruit onder andere blijkt dat een groot deel van de VVD-aanhang een minder streng migratie- en asielbeleid wil. Het valt Menno Hurenkamp dan ook op hoezeer de VVD probeert de PVV de wind uit de zeilen te nemen. ‘Als je het woord “streng” uit het verkiezingsprogramma schrapt, wordt het twintig procent korter.’

Wendelmoet Boersema verwacht dat het thema opnieuw een splijtzwam zal worden bij de formatieonderhandelingen. Wat eigenlijk vreemd is, want op dit moment is er geen vluchtelingencrisis, zoals zes jaar geleden. “Migratiebeleid is van oudsher een terrein waar realiteit en perceptie niet overeenkomen”, zegt oud-Kamerlid Naïma Azough.

Dan nog over het commentaar van Trouw, afgelopen zaterdag, waarin werd geopperd een juridisch onderzoek in te stellen naar mogelijkheden de PVV te verbieden omdat haar partijprogramma ongrondwettelijk is. Is dat een goed idee?

En moet 5 mei nu eindelijk de nationale feestdag worden of KetiKoti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Dat partijen daar verschillend over denken, zegt misschien ook iets over de voortdurende zoektocht naar de Nederlandse identiteit.

Naïma Azough was tussen 2002 en 2010 lid van de Tweede Kamer voor Groen Links en is nu onder meer betrokken bij ‘Colourful People’, een recruitmentbureau dat werkt voor maatschappelijke instellingen die meer diversiteit in de leiding willen. Wendelmoet Boersema is politiek redacteur van Trouw. Zij houdt zich vooral bezig met migratie en asiel en volgt VVD, PVV en Forum voor Democratie.

Menno Hurenkamp is politicoloog, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Frits van Exter is journalist, oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / Coördinatie Trouw: Joris Belgers. Reageren? Mail naar wijsneuzen@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden