CommentaarSplinterpartijen

De Partij voor de Toekomst is een overbodig initiatief

Een milieu-activiste en een politicus die zich tot voor kort kon vinden in de stelling dat we met al die stadsparken al genoeg mooie ­natuur hebben, vinden elkaar in een nieuwe partij. Beter kan de ideeënloosheid en het ­opportunisme in de huidige Nederlandse politiek niet worden geïllustreerd.

Femke Merel van Kooten-Arissen splitste zich af van de Partij voor de Dieren. Ze kon naar eigen zeggen te weinig haar ambitie kwijt voor een breder milieu- en natuurbeleid. Henk Otten richtte samen met Thierry Baudet Forum voor Democratie op. Een partij die inmiddels bekend staat om de scepsis rond het klimaatbeleid.

De kiezer mag vooral niet in de lach schieten om dit soort bewegingen. En ook niet als de beoogd voorman van deze nieuwe Partij voor de Toekomst, Henk Krol, ons wil laten geloven dat de partij er komt omdat de kiezer niet zit te wachten op alweer een splinterpartij. Politici die zich afsplitsten van de partij die hen een kans gaf als volksvertegenwoordiger op te treden en die vervolgens als splinter in de Kamer bleven. Zij die nu beweren een hekel te hebben aan splinters om vervolgens weer een splinter in het leven te roepen.

Hoe bizar kan het worden in de politiek?

Het tekent de armoede in de huidige Nederlandse ­politiek. Gebrek aan visie – sterker het volledig ontbreken van een coherente visie – is kennelijk geen reden voor bescheidenheid. Doorslaggevend bij het besluit een partij op te richten is momenteel kennelijk niet de overtuiging dat het in het politieke landschap ontbreekt aan een specifieke visie op mens en samenleving, maar het ego van individuen en hun weigering in te zien dat waar men ooit aan begon, is uitgelopen op een grote mislukking.

De Partij voor de Toekomst bestaat officieel (nog) niet in het parlement of in andere volksvertegenwoordigingen. Toch heeft ze nu afgevaardigden in de Tweede en Eerste Kamer, in het Europees Parlement, in Provinciale Staten en gemeenteraden. Hoe bizar kan het worden in de politiek?

Kritiek op het initiatief van Henk Krol en Henk Otten wil niet zeggen dat elke vernieuwing van de politiek uit den boze is. Er is juist dringend behoefte aan vernieuwing. Deze samenleving stuit op problemen waarop vanuit het collectieve politieke gedachtegoed maar moeizaam antwoorden komen. Dat vraagt echter om initiatieven waarbij persoonlijke ambitie op de achtergrond blijft. Te lang aan het pluche plakken, is een even populair als vaak onterecht verwijt aan politici, een verwijt dat te pas en te onpas wordt gemaakt. Bij de Partij voor de Toekomst zou het zomaar een zeer terecht verwijt kunnen zijn.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden