Volksvertegenwoordigers

De opvallendste nieuwkomers in de Tweede Kamer

De plenaire zaal van de Tweede Kamer. Beeld ANP
De plenaire zaal van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Op woensdag wordt de pas gekozen Tweede Kamer beëdigd. Van een groene ondernemer bij het CDA tot een veiligheidsexpert bij D66 en een sociaal advocaat bij de ChristenUnie – dit zijn de meest in het oog springende nieuwe gezichten.

Jacqueline van den Hil (VVD): Recht met de poten uit de Zeeuwse klei

null Beeld
Beeld

Zeeland krijgt maar één vertegenwoordiger in de Tweede Kamer, Jacqueline van den Hil (53). Zij maakt vanuit de ouderenzorg de overstap naar het Binnenhof, haar eerste kennismaking met de politiek. “Ik vind het mooi dat ik met mijn poten uit de Zeeuwse klei gelijk zo de politiek in kan. En dan zal ik nog weleens ergens tegenaan lopen. Dat nemen we dan maar voor lief”, zei ze tegen Omroep Zeeland. Ze is nu nog locatiemanager bij een revalidatiecentrum in Goes. Van den Hil wil Zeeland politiek op de kaart zetten, bijvoorbeeld met een tweede kerncentrale in Borssele. Ze twitterde: “Zet er een centrale bij. Hier is kennis, goede opslag en het levert werkgelegenheid op”.

Lisa van Ginneken (D66): Eerste transgender wil techmacht aanpakken

null Beeld Frank Diemel
Beeld Frank Diemel

Coach en organisatieadviseur Lisa van Ginneken (48) is de eerste transgender in het parlement. “Een historisch moment voor alle transgendermensen in het land.” Als Kamerlid wil zij “laten zien dat transgender mensen meer zijn dan een spannend verhaal”. Eerste doel: regelen dat mensen zelf mogen kiezen hoe zij in hun paspoort vermeld staan. Van Ginneken onderging zeven jaar geleden de transitie van man naar vrouw. Ze was voorzitter van Transvisie, een belangenorganisatie voor mensen met vragen over genderidentiteit en hun naasten. Haar andere doel: de datamacht van techbedrijven beheersen. Met Van Ginneken krijgt de Tweede Kamer weer een echte ICT-deskundige. Ze studeerde informatica en werkte jarenlang in de sector.

Freek Jansen (Forum): Trouwe Baudetgezel is telkens in opspraak

null Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het rechts-radicale gezicht van Forum voor Democratie heeft een zetel gekregen. Freek Jansen (29) was al vaak in opspraak om zijn openlijke affiniteit met extreemrechtse ideeën. Na een studie politicologie was hij vanaf de start van de partij een van de spilfiguren. De jongerentak van Forum, die hij leidt, zorgde voor consternatie toen er interne racistische en homofobe appjes uitlekten. Recent nog doken appjes van Jansen zelf op waarin hij filosofeert over intelligentie en ras. Het was Jansen die in 2017 regelde dat Baudet de extreemrechtse filosoof Jared Taylor ontmoette, aldus een recente Baudet-biografie. Jansens bekendste uitspraak: het ‘moreel verzwakte’ Nederland moet gered worden door “doorzettingskracht, discipline, overwinningsdrang, ja, zelfs overheersingsdrang”.

Derk Boswijk (CDA): Rechtse felgroene ondernemer

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Hij heeft thuis al een warmtepomp, een duurzame woning van hout, en hij rijdt elektrisch. Derk Boswijk (31) komt bij het CDA de energietransitie schwung geven. “De schepping was perfect toen wij hem kregen en daar hebben we een zooitje van gemaakt”, vindt hij. Boswijk, ondernemer in de bouw, combineert groene idealen met een stevig rechts profiel. Op zijn achttiende stemde hij PVV, daarna werd hij actief voor het CDA in de Provinciale Staten van Utrecht. Bepalend is vooral zijn start in het mbo geweest. “Meer dan 90 procent van de Kamer is theoretisch opgeleid. Veel beleid houdt te weinig rekening met praktisch geschoolde mensen. Dat moet anders.”

Habtamu de Hoop (PvdA): Wil opkomen voor de jeugd

null Beeld
Beeld

Piepjong is hij, met zijn 22 jaar. Maar politiek onervaren zeker niet. De Friese Habtamu de Hoop begon zijn politieke carrière op 19-jarige leeftijd als jongste raadslid in de gemeente Sudwest-Fryslân. “Jongeren staan op en verdienen een stem”, zei de PvdA’er een paar weken terug nog bij het programma Op1. Hij wil zich in de Kamer dan ook hardmaken voor die jeugdige Nederlanders. Een betaalbaar huis, een vaste baan, het is voor jongeren allemaal niet meer zo vanzelfsprekend, ziet De Hoop. “Wij zijn de eerste generatie die het minder heeft dan onze ouders.” De Hoop, geboren in het Ethiopische Addis Abeba, was eerder presentator van Het Klokhuis.

Don Ceder (ChristenUnie): Prominente sociaal advocaat

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Met pijn in het hart zal hij zijn toga aan de wilgen hangen. De 31-jarige Don Ceder zei het vlak nadat de kandidatenlijst van de ChristenUnie bekend was geworden, met Ceder op een verkiesbare vierde plek. De jonge advocaat heeft al sinds zijn 25ste een eigen kantoor en zet zich vooral in voor cliënten met schulden. Het zorgde er drie jaar terug voor dat hij op de prestigieuze 30-under-30-lijst kwam te staan van het blad Forbes. De Amsterdammer, geboren uit een Surinaamse vader en een Ghanese moeder, is ook al jaren actief in de gemeenteraad als lijsttrekker van de ChristenUnie.

Eelco Heinen (VVD): Kenner van het Binnenhof

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De 39-jarige Eelco Heinen mag dan een nieuw Kamerlid zijn, de Tweede Kamer kent hij al van binnenuit. Heinen loopt al zeker tien jaar rond op het Binnenhof en is al sinds 2008 actief in politiek Den Haag. Hij begon als beleidsadviseur bij het ministerie van financiën. Daarna ging hij als beleidsadviseur aan de slag bij de Tweede Kamerfractie van de VVD. Politieke campagnes zitten vol verrassingen, twitterde Heinen op 26 februari. Zijn partner was een dag eerder langs de weg van hun tweede zoon bevallen. Heinen, die door de stress naar de kinderopvang reed in plaats van naar het ziekenhuis, mocht in de auto de navelstreng doorknippen.

Nilufer Gündoğan (Volt): Stapte over van D66

null Beeld
Beeld

Tien jaar was ze lid van D66, toen ze in 2019 overstapte naar Volt. Voor het eerst was ze politiek cynisch geworden, zegt de 43-jarige Nilufer Gündoğan. D66 had onderwijs, bestuurlijke vernieuwing en privacy allemaal in de uitverkoop gedaan om maar mee te kunnen regeren, vond ze. Toen die aanstekelijke, positieve boodschap van Volt op haar pad kwam, wist ze het zeker: daar wil ik bij horen. “Lieve mensen”, twitterde ze dan ook vlak nadat ze lid was geworden van Volt, “populisme of ingaan op populisme is als fastfood. Even lekker, daarna voel je je vies, dik en pafferig. Niet doen. Lekker op dieet van #liefde, #vriendschap en #schoonheid gaan”.

Christine Teunissen (Partij voor de Dieren): Deed aangifte tegen Klaas Dijkhoff

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Christine Teunissen zat al eerder in de Tweede Kamer als vervanger van toenmalig lijsttrekker Marianne Thieme, drieënhalve maand om precies te zijn. Maar in die korte tijd wist de 35-jarige Teunissen zich wel in de kijker te spelen. Ze deed namelijk aangifte tegen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. De VVD’er liet 500 ballonnen opstijgen, een ludieke actie omdat hij vaak te horen kreeg proefballonnen op te laten. Een economisch delict, vond Teunissen van de milieuvervuilende actie. Een aandachtsaangifte, oordeelde Dijkhoff op zijn beurt. Het liep met een sisser af. Teunissen begon bijna tien jaar geleden als persvoorlichter bij de Partij voor de Dieren en zit sinds 2015 voor de partij in de Eerste Kamer.

Barbara Kathmann (PvdA): Strijder tegen armoede

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De 42-jarige Barbara Kathmann woont nog altijd in de wijk waar ze als kind opgroeide: het Rotterdamse Spangen. Een van oudsher arme wijk, met inwoners die schulden hebben, soms hun kinderen zonder ontbijt naar school moeten sturen. Het maakte dat Kathmann samen met haar man tien jaar geleden de Stichting Jarige Job begon, om kinderen uit arme gezinnen toch een verjaardagscadeau te kunnen geven. Maar verschil wilde ze ook maken in de politiek. Eerst als raadslid, later als wethouder economie. Den Haag kan wel een portie Rotterdamse betrokkenheid gebruiken, zei de wethouder eind vorig jaar over haar kandidatuur voor de Tweede Kamer in het AD.

Hanneke van der Werf (D66): De rechtsbuiten van D66

null Beeld D66
Beeld D66

Je hoort vooral rechtse partijen over veiligheid en integratie, “terwijl D66 de problemen ook ziet, maar het gewoon minder vaak hardop zegt”. Met uitspraken als deze wordt Hanneke van der Werf (36) de nieuwe rechtsbuiten van D66. De geboren Achterhoekse kent Den Haag als haar broekzak: ze was voorlichter bij de D66-fractie, en zat zeven jaar voor D66 in de gemeenteraad in Den Haag, de laatste periode als fractievoorzitter. Daar voerde ze strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Met Van der Werf komt er ook veel dossierkennis over medische ethiek terug in de fractie, na het vertrek van Pia Dijkstra. Zij was haar naaste medewerker.

Stephan van Baarle (Denk): Drie Rotterdamse ballen in de lucht

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vanaf het begin was Stephan van Baarle (29) erbij, toen de partij Denk ontstond als afsplitsing van de PvdA. De jonge Rotterdamse socioloog is de grote strijdmakker van kopstuk Tunahan Kuzu, zijn politieke mentor. Hij werkt op het partijbureau en is ook fractievoorzitter in Rotterdam. Van Baarle, met een Nederlandse moeder en Turkse vader, wil Rotterdamse thema’s meebrengen: “De Rotterdamse belangen, zoals armoede, problematiek in de wijken en de haven neem ik mee om iets voor mijn stadje te doen”. Hij krijgt het druk, want hij wil naast het Kamerlidmaatschap ook doorgaan met het fractievoorzitterschap in Rotterdam en het werk op het partijkantoor, zei hij tegen Rotterdamse media.

Lees ook:

Nieuwe Kamer is veel diverser en jonger

Surinaamse Nederlanders zijn terug in de Tweede Kamer. Ook nemen er op de blauwe zetels meer jonge Kamerleden plaats dan in 2017.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden