Akkoord

De nieuwe coalitie in Den Haag verlegt de koers naar links

Wethouder Boudewijn Revis, leider van de Haagse VVD.  Beeld ANP
Wethouder Boudewijn Revis, leider van de Haagse VVD.Beeld ANP

Den Haag heeft weer een bestuur met een meerderheid in de raad. Er wordt minder bezuinigd in de zorg, de belasting op huizen en honden stijgt.

Jochem van Staalduine

Of wethouder Boudewijn Revis dezer dagen weleens last heeft van een déjà vu? De leider van de Haagse VVD presenteert in de Sportcampus Zuiderpark alweer zijn derde coalitieakkoord, en zijn tweede in twee jaar tijd. “De rituelen van het onderhandelen, het winnen van vertrouwen en het presenteren van het akkoord: het hoort erbij.”

Den Haag krabbelt op uit de bestuurlijke chaos die de stad begin oktober lamlegde. Twee wethouders van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos bleken verdachten in een corruptieonderzoek. Voor VVD, D66 en GroenLinks reden de partij uit de coalitie te zetten. Een paar dagen later verloor de stad ook nog eens haar burgemeester. Na een zeer kritisch rapport over de Haagse vreugdevuren hield Pauline Krikke het voor gezien.

In Johan Remkes heeft Den Haag inmiddels een ervaren waarnemend burgemeester gevonden, en nu beschikt de stad ook weer over een stadsbestuur met een stabiele meerderheid. Hilbert Bredemeijer (CDA) en Martijn Balster (PvdA) nemen als wethouder de plekken in van de verdachten Richard de Mos en Rachid Guernaoui.

In een reactie spreekt De Mos van een ‘fopcoalitie’ die de verkiezingsuitslag uit 2018 negeert. Hij wilde als grootste partij in de Haagse raad graag opnieuw wethouders leveren. Maar volgens VVD’er Revis hebben ze niet gedaan wat ze moesten doen. “Als de politie in mijn kantoor een inval zou doen, was ik door de VVD weggestuurd. Er zou een onafhankelijke commissie zijn ingesteld om onderzoek te doen. Dat is bij Groep de Mos niet gebeurd.”

Voor de inwoners van Den Haag brengt het ontbreken van Richard de Mos in de coalitie een ruk naar links met zich mee. De onroerendezaakbelasting stijgt een tiende, hondenbelasting blijft toch bestaan en de toeristenbelasting gaat drie kwartjes per nacht omhoog. De opbrengsten gebruikt de coalitie om een deel van de tekorten in de zorg op te vangen.

Integriteit

Niet verrassend is de prominente plek voor integriteit in het Haagse akkoord. Bij grote projecten zal standaard een risicoanalyse plaatsvinden. De twee nieuwe wethouders ondergaan momenteel een screening op het gebied van integriteit.

Grootste welkomstcadeau voor de nieuwe coalitiepartijen CDA en PvdA is de reservering van 50 miljoen euro voor sociale woningbouw en starterswoningen. Het geld is afkomstig van opbrengsten van de verkoop van Eneco en valt buiten eerder gemaakte afspraken over investeringen in bijvoorbeeld mobiliteit en de energietransitie. “De verkoop van Eneco kwam net op tijd”, bromt oppositielid Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij tijdens de presentatie vanuit het publiek.

Ten opzichte van Revis’ vorige ­coalitieakkoord leveren de wijzigingen een document op waar de lokale GroenLinks met een grotere glimlach naar kan kijken dan hij als VVD’er. “Het was best comfortabel dat Groep de Mos het op een aantal punten met ons eens is”, zegt Revis. “Maar integriteit is belangrijker.”

Lees ook

Verbijstering in Haagse gemeenteraad nadat coalitie valt over corruptiezaak De Mos

Coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks willen niet verder met een partij waarover een waas hangt van corruptie. Hoe nu verder, was woensdagavond de grote vraag tijdens een spoedvergadering van de raad.

Remkes hoeft zich niet geliefd te maken in Den Haag, maar moet puinruimen op het stadhuis

Met de oud-VVD-minister van binnenlandse zaken krijgt Den Haag een ervaren waarnemend burgemeester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden