Nieuws Koopkracht

De Nederlander moet merken dat het beter gaat, dus gaat het kindgebonden budget omhoog

Staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken en werkgelegenheid. Beeld ANP

Het kabinet verhoogt toch het kindgebonden budget. Het is de eerste zet om te voorkomen dat de koopkracht tegenvalt.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling van de koopkracht. Daarom wordt het kindgebonden budget, voor ouders met ­lagere inkomens, toch verhoogd. Het kabinet wil hoe dan ook de ­belofte uit het regeerakkoord waarmaken dat de ‘gewone Nederlander’ gaat merken dat het beter gaat met de economie.

De koopkracht dreigt dit jaar ­lager uit te vallen dan het kabinet eerder voorspiegelde. Met Prinsjesdag vorig jaar stelde Rutte een koopkrachtverbetering van 1,5 procent in het vooruitzicht. Uit de cijfers die het Centraal Planbureau in juni ­publiceerde, blijkt dat de gemiddelde verbetering uitkomt op 1,2 procent.

Er is geen reële loonstijging en de prijzen gaan meer omhoog dan verwacht. Het kabinet heeft weliswaar de belastingen verlaagd en de toeslagen verhoogd, maar dat is niet genoeg om de belofte van Prinsjesdag waar te maken.

Het kabinet wil een herhaling volgend jaar voorkomen. De Tweede Kamer is met reces, maar over een paar weken gaan de meest betrokken ministers en coalitiefracties verder praten over de begroting voor volgend jaar. Ze kunnen de koopkracht verbeteren door bijvoorbeeld de belastingen te verlagen of de toeslagen te verhogen.

Fout bij de Belastingdienst gerepareerd

De eerste zet is dat er toch een verhoging komt van het kindgebonden budget per 1 januari. Dit is een ­toeslag voor gezinnen met lagere ­inkomens. Het kabinet kwam er in het voorjaar achter dat een deel van de ouders ten onrechte geen kindgebonden budget hadden ontvangen.

Hun inkomen schommelde en het wel of niet ontvangen van deze toeslag hoort automatisch mee te veranderen. Dat gebeurde niet door een fout in het systeem van de ­Belastingdienst. Die fout is gerepareerd en duizenden ouders krijgen over de afgelopen vijf jaar een nabetaling. Dit kost 375 tot 445 miljoen euro.

Om dat te betalen zou het kindgebonden budget volgend jaar niet omhoog gaan. Daar ziet het ­kabinet nu toch maar vanaf, schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (VVD, sociale zaken) aan de Tweede en Eerste Kamer, vanwege de ‘negatieve koopkrachteffecten’. Dat kost 60 miljoen euro per jaar.

In het regeerakkoord staat al dat meer mensen kindgebonden budget krijgen, ook middeninkomens. Ouders die tot 20.941 euro verdienen krijgen nu het hele bedrag (97 euro per maand voor één kind) en inkomens daarboven een deel daarvan. Volgend jaar krijgen paren met een gezamenlijk inkomen tot 38.441 ­euro het hele bedrag en de nieuwe bovengrens ligt bij een gezamenlijk inkomen van ongeveer 75.000 euro. Dat kost 500 miljoen euro. Daarvoor is al geld gereserveerd in de meerjarenbegroting.

Positieve stemming erin houden

Dit voorjaar blunderde het kabinet met de energierekening. Die bleek veel hoger uit te pakken dan eerder voorspeld. De rekening zou per jaar 108 euro stijgen, maar het werd voor een gemiddeld huishouden 334 euro. Het kabinet kwam er nog mee weg door te wijzen op de koopkracht: in maart leek het er nog op dat de burger dit jaar, zoals met Prinsjesdag aangekondigd, gewoon 1,6 procent erbij krijgt. Maar dat beeld is inmiddels iets minder gunstig.

Premier Mark Rutte riep niet voor niks vier weken geleden de werkgevers op om de lonen te verhogen. Dat zou zijn koopkrachtcijfers prima vooruit helpen.

Na de successen, het sluiten van eerst een pensioenakkoord en daarna een klimaatakkoord, is het voor Rutte III van belang om de positieve stemming erin te houden. De coalitie kijkt vooral naar de koopkracht van minima, gepensioneerden en de middeninkomens, inmiddels ook populair bij de VVD. De tegenvallende koopkracht dreigt de achilleshiel van het kabinet te worden.

Lees ook:

Volgend jaar 1,6 procent meer te besteden

Het kabinet berekende het gemiddelde nettoloon voor 2019 voor alle Nederlanders: vrijwel iedereen gaat erop vooruit

De fout met de energierekening: kroniek van een voorspelde stommiteit

Het kabinet blééf volhouden: de stijgen van de energiekosten zal meevallen. Ten onrechte. De Kamer vreest dat het kabinet nu ook zijn beloftes over koopkracht niet kan waarmaken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden