Versoepelingen

De mondkapjesloze festivalzomer is in aantocht

Eén van de Fieldlab-experimenten van afgelopen voorjaar. Beeld ANP
Eén van de Fieldlab-experimenten van afgelopen voorjaar.Beeld ANP

2021 krijgt toch nog een festivalzomer. Na de volgende versoepelingsronde van de coronamaatregelen, voorzien voor 30 juni, mogen evenementen maximaal 25.000 bezoekers ontvangen.

Eind juli moet ook die capaciteitseis komen te vervallen. Bezoekers moeten wel een bewijs van volledige vaccinatie of een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Dit maakte staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken na de ministerraad van vrijdag bekend. Omdat bezoekers het coronavirus als het goed is niet bij zich dragen, komen de anderhalvemeterregel en mondkapjesplicht bij festivals, sportwedstrijden en andere evenementen waarvoor je een kaartje kunt kopen te vervallen.

Volgens Keijzer is uit de Fieldlab-experimenten van dit voorjaar gebleken dat het verantwoord is om de evenementen door te laten gaan. Tot eind juli zijn bijeenkomsten die maximaal 24 uur duren toegestaan. Een overnachting is toegestaan, mits dat binnen diezelfde 24 uur gebeurt. Vanaf 29 juli, als de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting zoals verwacht verder gedaald zijn, wil het kabinet ook meerdaagse evenementen mogelijk maken. Hiervoor adviseert het RIVM wel om tussentijds te testen. Het kabinet onderzoekt hoe het dat mogelijk kan maken.

Het kabinet benadrukt dat het uiteindelijk aan burgemeesters is om te bepalen of het verantwoord is om evenementen door te laten gaan. Die gaan immers over de openbare orde.

‘Maak de vergunningen maar in orde’

Tijdens de vorige persconferentie over het coronabeleid, eind mei, lieten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (zorg) al doorschemeren dat evenementen vanaf 30 juni weer mogelijk zijn. Volgens De Jonge konden festivals al beginnen met het in orde maken van hun vergunningen.

Vanaf stap 4 in het ‘openingsplan’ van het kabinet mogen mensen ook weer 8 personen thuis ontvangen. Daarnaast zijn sportwedstrijden toegestaan en kan de horeca tot 12 uur ’s avonds openblijven. Het kabinet onderzoekt of het vanaf 30 juni ook mogelijk is om het maximale aantal bezoekers in zalen en andere ruimten te laten vervallen. Aanwezigen moeten dan nog wel een mondkap dragen en anderhalve meter afstand houden.

Vooralsnog wil het kabinet stap 4 laten ingaan op 30 juni. Wel willen De Jonge en Rutte dit eerder doen als de cijfers het toelaten. Begin volgende week bespreekt het kabinet of deze versoepelingen al een paar dagen eerder doorgevoerd kunnen worden.

Brouwers klaar voor ‘zinderende zomer vol mooie festivals’

Bierbrouwers zijn blij met het kabinetsbesluit dat vanaf 30 juni evenementen zonder grote beperkingen kunnen plaatsvinden. Heineken hoopt op een “zinderende zomer vol mooie evenementen”. Ook Grolsch is er klaar voor en hoopt vooral dat de organisatoren alles op tijd rond kunnen krijgen. “Ze zijn druk met plannen, maar er is nog weinig definitief omdat ze op lokaal niveau vergunningen moeten regelen, personeel moeten rondkrijgen, en bijvoorbeeld ook beveiliging.” Waar Grolsch zeker van is, is dat het countrypopfestival Tuckerville in september doorgaat. Ook het 7th Sunday Festival, normaal met Pinksteren, is verzet naar juli en kan doorgaan. De bierbrouwer kan zich naar eigen zeggen snel aanpassen en is er klaar voor.

Bavaria is blij dat het personeel dat zich normaal met de festivals bezighoudt, en vorig jaar op andere plekken in de organisatie is geplaatst, weer naar zijn oude baan terug kan. De brouwer is al een tijd met klanten in gesprek over de draaiboeken voor komende zomer, maar door het kabinetsbesluit kunnen de voorbereidingen echt beginnen. Bavaria verwacht in september een enorme toename van festivals, omdat er in mei en juni veel zijn afgelast. Veel daarvan worden nu wellicht verplaatst naar september, daar houdt de brouwer rekening mee.

Lees ook:

Testen voor een festival: wat is nu nog het nut van dat stokje in je neus?

De festivalzomer komt eraan, met een prominente rol voor de toegangstest. Waarom hebben we die nog nodig, nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden