CO2-heffing

De industrie hoeft nog even geen CO2-belasting te betalen

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Tegelijk met alle Prinsjesdagstukken, gingen ook de plannen voor een CO2-heffing naar de Tweede Kamer. Voorlopig ontziet het kabinet de industrie.

Niels Markus

De industrie krijgt een steuntje in de rug van het kabinet tijdens de coronacrisis. De veelbesproken CO2-heffing zal minder zwaar op het bedrijfsleven drukken dan oorspronkelijk het plan was. De wet waarin de belasting geregeld is gaat in principe volgend jaar in, maar dan hoeft de industrie nog niets af te dragen.

Tegelijk met alle Prinsjesdagstukken stuurde het kabinet dinsdag ook de wettekst voor de CO2-heffing naar de Tweede Kamer. Die heffing is onderdeel van het klimaatakkoord en moet bijdragen aan de reductie van de uitstoot van de zware industrie. Over de wet is veel gesteggeld. Het kabinet wilde aanvankelijk geen CO2-heffing, terwijl die voor de linkse oppositie niet streng genoeg kan zijn.

Het ministerie van financiën schrijft dat ‘rekening gehouden wordt met de gevolgen van de coronacrisis voor de industrie’. Volgend jaar hoeft de industrie nog niets te betalen. Ook in de jaren daarna krijgen de bedrijven dispensatierechten, waardoor ze minder geld hoeven af te staan voor de uitstoot. “Naar verwachting gaat de industrie als geheel in 2024 voor het eerst voor de uitstoot betalen, behalve als ze voldoende reductiemaatregelen nemen.” Dat er de eerste jaren dispensatie gegeven wordt, kan tot gevolg hebben dat de bedrijven in de jaren tussen 2024 en 2030 meer moeten betalen om de uitstoot terug te brengen.

De heffing kan een stuk hoger worden dan voorzien

Het idee achter de heffing is dat bedrijven die te veel blijven vervuilen, een hogere belasting betalen. Die vloeit uiteindelijk weer terug naar de industrie als subsidie om verduurzamingsmaatregelen te nemen.

In een eveneens dinsdag gepubliceerd onderzoek schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de heffing een stuk hoger kan komen te liggen dan de 125 euro per uitgestoten ton CO2 in 2030 waar nu van wordt uitgegaan. Een hogere belasting is dan nodig om ervoor te zorgen dat het subsidiepotje voor de industrie voldoende wordt aangevuld. Daarbij ontstaat wel het risico dat bedrijven zich buiten Nederland gaan vestigen om de belasting te ontlopen. Dat is juist wat het kabinet koste wat kost wil voorkomen.

Lees ook:

Trekt de industrie echt aan het kortste eind vanwege de CO2-heffing?

Toch een CO2-heffing: de industrie heeft aan het kortste eind getrokken. Maar hoe effectief wordt die belasting op uitstoot?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden