SITE artikel Letter Illusttratie NIEUWS op Wit, variant

PeilingBestrijding epidemie

De Hond: Meerderheid steunt de corona-aanpak van het kabinet

SITE artikel Letter Illusttratie NIEUWS op Wit, variantBeeld RV

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het kabinet de juiste maatregelen heeft genomen om de corona-uitbraak te beteugelen, al vindt de helft van hen wel dat dat te laat is gebeurd. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond.

Redactie Trouw/ANP

Van de Nederlanders vindt 23 procent dat er te weinig maatregelen zijn genomen en 7 procent vindt het juist te veel. Vooral VVD’ers en D66'ers steunen de opstelling van het kabinet. PVV, Forum voor Democratie en 50PLUS zijn juist kritisch; onder hun aanhang zijn er relatief veel (tussen 37 en 49 procent) die vinden dat er meer moet worden gedaan. Bij het CDA en Partij voor de Dieren zijn naar verhouding veel mensen die vinden dat de genomen maatregelen te veel zijn (12 en 13 procent).

De helft van de ondervraagden vindt het een slecht idee om de scholen open te houden, een derde vindt het juist prima. Ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn negatiever over het openhouden van de scholen dan ouders met kinderen op de basisschool. Het kabinet bespreekt het al dan niet sluiten van scholen zondag met medisch specialisten, die op sluiting aandringen.

Veel mensen zeggen de algemene adviezen tegen verspreiding van het coronavirus op te volgen: 84 procent wast de handen beter dan voorheen, 77 procent geeft geen handen meer, 72 procent hoest en niest in de elleboog. Rond een kwart van de ondervraagden geeft aan extra spullen te hebben gekocht voor de persoonlijke hygiëne (zeep, wc-papier) en extra voedsel en middeltjes tegen griep en verkoudheid te hebben ingeslagen. Premier Mark Rutte riep vrijdag op te stoppen met hamsteren, wat hij “vervelend gedrag” noemde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden