Kamerverandering

De Eerste Kamer voelt zich buitenspel gezet in discussie over eigen rol

Senatoren van de VVD en Forum voor Democratie in de Eerste Kamer.Beeld ANP

De Eerste Kamer voelt zich buitenspel gezet, nu het kabinet van plan is met gezwinde vaart de invloed van de Eerste Kamer in te perken.

Het gaat de Eerste Kamer allemaal veel te snel met de plannen voor een nieuwe zittingsduur. Het kabinet wil dat senatoren nog maar om de zes jaar in plaats van elke vier jaar worden gekozen. De manier waarop het kabinet dat aanpakt, wekt flinke irritatie bij de senatoren.

Een meerderheid van de Eerste Kamer gaf gisteren een getergde waarschuwing af richting kabinet: praat niet over onze hoofden heen over onze rol. De Eerste Kamer wil dat het kabinet de plannen voor een andere zittingsduur in de pauzestand zet. Eerst moet er een debat met de Eerste Kamer zelf worden gevoerd. 

Ook de coalitiepartijen zijn verdeeld over de gezwinde vaart die minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) en premier Rutte (algemene zaken) achter de benodigde grondwetswijziging zetten. De bewindslieden willen nog deze kabinetsperiode de Eerste Kamer op grotere afstand zetten van de dagelijkse politiek. De grondwetswijziging ligt al klaar. Het kabinet wil de verkiezing van de senatoren loskoppelen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Met een langere zittingstermijn van zes jaar gebeurt het minder snel dat het kabinet in één keer zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest.

Een groot deel van de Eerste Kamerleden voelt zich buitenspel gezet, blijkt uit de brede steun voor een motie van de SGP die dinsdag is aangenomen. Alleen VVD, D66 en PVV stemden tegen. De andere fracties vinden dat een grondwetswijzigingen voor een andere zittingsduur niet los gezien kan worden van andere discussies die net gaande zijn over verbetering van het parlementaire stelsel. Onlangs heeft de staatscommissie-Remkes daar een hele reeks suggesties voor gedaan, op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. 

De regeringspartijen CDA en ChristenUnie sluiten zich aan bij het protest over het tempo waarmee het kabinet te werk gaat. Dat is opmerkelijk, want het CDA is inhoudelijk een warm voorstander van een langere zittingstermijn voor de Eerste Kamer. De onvrede over de procedure is groot, blijkt daaruit. De ChristenUnie zei onlangs al verrast te zijn voor het tempo van minister Kajsa Ollongren en premier Rutte.

Lees ook: 
Kabinet wil Eerste Kamer op afstand van ‘dagelijkse politiek’ zetten

Het kabinet wil de verkiezing van de Eerste Kamer ingrijpend wijzigen, met senatoren die zes jaar dienen. Verkiezingsuitslagen werken nu te abrupt door in de samenstelling van de Eerste Kamer, vindt het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden