Noodsteun

De Cariben hoeven niet te rekenen op mededogen van het kabinet

Staatssecretaris Raymond Knops van binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties houdt vast aan strenge voorwaarden voor noodhulp. Beeld ANP
Staatssecretaris Raymond Knops van binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties houdt vast aan strenge voorwaarden voor noodhulp.Beeld ANP

Nederland is bereid meer noodhulp te verlenen aan de Caribische landen binnen het koninkrijk. Maar het kabinet zal harde eisen stellen.

Bart Zuidervaart

‘Behandel de Caribische landen binnen het koninkrijk met compassie en een warm hart enerzijds en een koel verstand anderzijds’. Premier Mark Rutte ontving deze noodkreet enkele dagen geleden van een groep prominenten, zoals Hans de Boer, Alexander Pechtold, Jandino Asporaat, Nout Wellink en Herman Wijffels. Komende vrijdag spreekt de rijksministerraad over nieuwe coronasteun aan Curaçao, Sint Maarten en Aruba. De grote vrees van de brievenschrijvers is dat de eilanden in ruil voor die hulp te drastische hervormingen moeten doorvoeren. Hervormingen die uiteindelijk voor politieke instabiliteit zullen zorgen, met alle gevolgen van dien.

De coronacrisis heeft diepe wonden geslagen in de West. Het toerisme is geheel weggevallen. Het commerciële vliegverkeer heeft maanden stilgelegen, in de havens was al die tijd geen cruiseschip te vinden. Voor toeristen gaan de grenzen inmiddels weer voorzichtig open, maar de economische malaise zal nog lang voelbaar blijven. Het aantal eilandbewoners dat gebruik moet maken van voedselpakketten is naar recordhoogte gestegen.

Het Statuut van het koninkrijk schrijft voor dat de landen elkaar helpen in tijden van nood. Nederland doet dat ook. Het kabinet stuurt medische voorzieningen de oceaan over en verstrekt zachte leningen. Het gaat om honderden miljoenen euro’s. Maar staatssecretaris Raymond Knops (koninkrijksrelaties) heeft bij de laatste steunronde wel harde voorwaarden gesteld. Zo wordt Sint-Maarten gedwongen de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 65 jaar. Curaçao moet toestaan dat alle overheidsinstellingen financieel worden doorgelicht. En op alle eilanden dienen ministers, parlementsleden en (semi-)ambtenaren salaris in te leveren. Dit raakt ook vuilnismannen en politieagenten.

De vrees voor populisme

Vooral op Curaçao is het onrustig. De afgelopen week waren de straten van Willemstad toneel van vernielingen en brandstichtingen. De onvrede richt zich op premier Eugene Rhuggenaath en zijn ministersploeg, omdat zij akkoord zijn gegaan met de Nederlandse eisen. Dit is gevaarlijk, vindt onder anderen Hans de Boer. Tegen het AD zei de voorzitter van VNO-NCW: “Er zitten nu een paar fatsoenlijke partijen in de regering van Curaçao. Als je ze nu uitmergelt met keiharde voorwaarden, krijgen ze straks na de verkiezingen weer een populist aan het roer waar je geen zaken mee kunt doen.’’

De eilanden beroepen zich op overmacht. De malaise wordt veroorzaakt door gebeurtenissen waar ze niks aan kunnen doen: orkanen (Irma), de vluchtelingenproblematiek in Venezuela en nu ook nog het coronavirus. Maar Nederland voelt er niets voor om geld over te maken met het risico dat dit – opnieuw – in de verkeerde zakken verdwijnt.

Vrijdag moet duidelijk worden hoe het nieuwe steunpakket voor de Cariben, gericht op de langere termijn, eruit ziet. Rutte heeft al laten doorschemeren dat de eilanden worden gedwongen nieuwe hervormingen door te voeren. “Ze moeten competitiever worden”, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. “Dat levert uiteindelijk groei op, zodat ze de volgende keer niet hoeven te bellen.” Hij noemde Curacao ‘een kopie van Italië en Spanje’. Het Caribische land hoeft zich, gezien de harde opstelling van Nederland richting Zuid-Europa, geen illusies te maken.

Lees ook:

Van de duikschool van Mark Brown is na drie maanden lockdown weinig meer over

Toeristen zijn weer welkom op Curaçao. Maar daarmee zijn de economische problemen op het eiland nog niet opgelost.

Curaçao is de vernielingen en brandstichtingen zat en roept de hulp in van het Nederlandse leger

De hulp van Nederlandse militairen is ingeroepen om de lokale politie op Curaçao te ondersteunen. Al dagen zijn er brandstichtingen en vernielingen in Willemstad.

Op Curaçao heerst de uitzichtloosheid

De helft van de inwoners van Curaçao is sinds de lockdown afhankelijk van voedselhulp. Demonstranten pikken de maatregelen niet langer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden