Plein 2Verhuizing
De Binnenhofbewoners ruilen straks hun wandelgangen en de patatbalie in voor ‘de Aponrots’
Er is geprobeerd het te voorkomen, het moment waarop is meermaals uitgesteld, maar over precies een maand is het echt zover. Dan verlaat de Tweede Kamer haar onderkomen aan het Binnenhof, en vertrekt zij naar het voormalige ministerie van buitenlandse zaken. Vijfenhalf jaar lang moeten verstokte Binnenhofbewoners hun vertrouwde wandelgangen, de patatbalie – waar journalisten, Kamerleden en voorlichters elkaar ontmoeten – en de bar in Nieuwspoort missen.
Het is nogal een contrast: van het eclectische gebouwencomplex aan het Plein – waar prachtige klassieke ministeries zijn vastgeklonken aan soms foeilelijke kantoorgebouwen – naar de brutalistische ambtenarenkolos uit 1985, een kleine kilometer verderop. Niet voor niets heeft het voormalige ministerie met zijn gelaagde bouw de bijnaam de Apenrots. Die bijnaam is weer half verbasterd tot ‘Aponrots’, naar architect Dick Apon.
Ontheemde Binnenhoftijgers
Het Rijksvastgoedbedrijf en de aannemers hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat Binnenhoftijgers al te ontheemd raken. De plenaire zaal is net als aan het Binnenhof met roltrappen te bereiken. In de vergaderzaal staan dezelfde blauwe zetels, ook in een halve cirkel rond vak-K en de sprekers. De zalen voor de commissievergaderingen krijgen dezelfde namen. En de patatbalie bevindt zich weer voor de ingang van de Kamer, met een tapijt in dezelfde lichtgroene kleur. Ook één van de grootste journalistenergernissen verhuist mee: ook in de nieuwe plenaire zaal zijn geen stopcontacten om laptops mee op te laden.
Toch wordt veel anders. De nieuwe vergaderzaal is een stuk krapper dan de huidige. Daarom verhuizen de zeven meter hoge rood-geel-oranje doeken van kunstenaar Rudi van de Wint niet mee. Er komt een nieuw kunstwerk achter de spreekgestoeltes. En waar je als Binnenhofbewoner in de wandelgangen nu nog door verschillende tijdperken en bouwstijlen loopt, zijn de fractieonderkomens straks veel uniformer. Veel beton, op de eerste verdieping overgeschilderd met een gouden laagje en niet bijster veel daglicht.
Er is overwogen om het Binnenhof gefaseerd te verbouwen, zodat delen van het gebouwencomplex toegankelijk zouden blijven. Daar is van afgezien. Alle bewoners verhuizen tegelijkertijd. De Eerste Kamer verlaat haar klassieke vleugel aan het Binnenhof. Wel krijgt de senaat opnieuw een sjiek onderkomen: Huis Huguetan, het oude stadspaleis aan het Lange Voorhout waar ooit koning Willem I woonde. Tot begin 2016 was de Hoge Raad daar gevestigd. Ook de Raad van State zal intrekken in het gebouw uit 1736.
Niet alle controverse is gladgestreken
Nog niet alle controverse rond de verhuizing is gladgestreken. Ook het ministerie van algemene zaken en het Torentje zullen verbouwd worden. Daarom gaat de ministerraad elke vrijdag vergaderen in het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte. Om de ambtenaren van Algemene Zaken onder te brengen, wil het Rijksvastgoedbedrijf een kantoorgebouw laten verrijzen in Park Sorghvliet, het landgoed van het Catshuis. Tot protest van omwonenden, die niets voelen voor zo’n ‘kantoorpuist’ in de monumentale tuin. Bomen moeten worden gekapt om ook een fietsenstalling en een parkeerplaats voor dertig auto’s aan te leggen. Tegenstanders wijzen erop dat er rond het Catshuis genoeg kantoorruimte leeg staat, waar de bewindslieden prima kunnen vergaderen.
Als de verhuizing in het zomerreces erop zit, is op dinsdag 9 september de eerste vergadering in de nieuwe Tweede Kamer. Dat is traditioneel het Vragenuur, waarmee de Kamer de werkweek altijd aftrapt.
Tot slot: het adres van de Tweede Kamer verandert natuurlijk ook. Niet langer is het parlement gevestigd aan Plein 2, voortaan moeten Kamerleden afreizen naar Bezuidenhoutseweg 67. De Plein 2-redactie beraadt zich nog op een tijdelijke naamsverandering voor deze rubriek.
Bijnamen van ministeries:
De Vulpen (ministerie van onderwijs)
JuBi-torens (ministeries van justitie en binnenlandse zaken)
Tieten van (Els) Borst (ministerie van volksgezondheid)
De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.