Bij de familie Van Veen stemmen de kinderen ChristenUnie en de ouders SGP. Van rechts naar links: vader Peter, Ruben, moeder Ellen, Pieter en Nathan.

ReportageAlphen aan den Rijn

De Bijbel is misschien links uit te leggen, maar op linkse partijen stemmen ze niet in Benthuizen

Bij de familie Van Veen stemmen de kinderen ChristenUnie en de ouders SGP. Van rechts naar links: vader Peter, Ruben, moeder Ellen, Pieter en Nathan.Beeld Otto Snoek

In het christelijke dorp Benthuizen, onderdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn, is de SGP populair. Medisch-ethische kwesties wegen zwaar. Deel 3 van een serie over hoe de meest gemiddelde gemeente van Nederland zich opmaakt voor de verkiezingen.

Als op zondagavond, tien minuten voor zes, het orgel begint te spelen in de oude dorpskerk van Benthuizen is daarbij slechts een handjevol mensen aanwezig. De gastpredikant, dominee Thejon Bos uit Waddinxveen, twee zangers, twee mensen van de kerkenraad, de koster en iemand van de techniek: meer laten de huidige coronaregels niet toe. Toch klinken de woorden van psalm 82 vers twee luid en duidelijk: “Toont aller goden God te vrezen. Doet recht aan armen en aan wezen.”

Een paar kilometer verderop zit Ellen van Veen (51) in zondagse kledij en met gesloten ogen in haar woonkamer. Op tv is de dienst van dominee Bos, in twee comfortabele leunstoelen zitten haar echtgenoot Peter (51) en oudste zoon en elektrotechniekstudent Pieter (24). Op de bank zitten de andere kinderen: student bestuurskunde Ruben (18) en Nathan (13), die halverwege de preek zijn potloden pakt en een kleurplaat met daarop een psalmtekst inkleurt.

Het dorp Benthuizen ligt tegen Zoetermeer aangeplakt. Toch hoort de christelijke enclave bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Vier kerken staan er maar liefst. Kees van der Staaij, lijsttrekker van de SGP, is de bekendste van de ongeveer 3500 inwoners.

Hoe vormt het geloof de politieke overtuigingen van de gemeenschap? “De Bijbel valt misschien links uit te leggen”, zegt dominee Bos vanaf de kansel. “Dat merk je meteen in zo’n psalm 82. Niet dat het nou meteen het partijprogramma van de PvdA is, maar het zijn duidelijke waarden die we terugvinden: opkomen voor de armen, een thuis bieden aan vreemdelingen.”

Passend bij de christelijke waarden

Toch gaat het eigenlijk nooit over politiek in de preken hoor, zegt Ellen van Veen. Dat is aan haar eettafel wel anders. Daar zijn de laatste tijd wel flinke politieke discussies te horen nu Ruben 18 wordt en heeft besloten ChristenUnie te gaan stemmen. “De ChristenUnie past beter bij mijn christelijke waarden”, legt hij vlot uit. “Rentmeesterschap, het zorgen voor de aarde. Die moet behouden blijven, ook voor toekomstige generaties. En opkomen voor de armen en een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.”

Zijn ouders stemmen SGP. Zij vinden het nu juist nodig dat er een steviger christelijk geluid in de Tweede Kamer is. “Ik ben geen doorsnee SGP’er misschien, maar ik sta gewoon voor honderd procent achter Kees van der Staaij”, zegt Ellen van Veen. Ze heeft ook wel eens ChristenUnie gestemd, maar in haar ogen helt die partij de laatste tijd te vaak over naar seculiere waarden.

Moeder Ellen van Veen en jongste zoon Nathan lezen de Bijbel. Beeld Otto Snoek
Moeder Ellen van Veen en jongste zoon Nathan lezen de Bijbel.Beeld Otto Snoek

Bedenktijd abortus

In de dorpskerk, waar de aanwezigen voor de gelegenheid na afloop van de dienst (op anderhalve meter afstand) nog een kopje koffie drinken, wegen vooral medisch-ethische kwesties zwaar bij de keuze die op 17 maart gemaakt zal worden. Anne Marry Willemsen, die bij de dienst was om de liederen mee te zingen, werkt als vrijwilliger in de stervensbegeleiding. De pro-life-standpunten van de SGP (tegen abortus, tegen euthanasie) waren voor haar vier jaar geleden de reden om op die partij te stemmen, hoewel ze het beleid dat de partij voorstaat ‘niet zo vrouwvriendelijk’ vindt.

Dat een meerderheid van de Tweede Kamer nu af wil van de vijf dagen bedenktijd voor abortus vindt ze dan ook vreselijk. Net als kerkenraadvoorzitter John van Rumpt. “Als je iets bij bol.com koopt, heb je dertig dagen bedenktijd, maar vijf dagen nadenken over abortus is te veel?” Toch kiest hij liever voor de ChristenUnie dan de SGP. Hij vindt Gert-Jan Segers een goede en betrouwbare politicus, die ook nadenkt over wat we kunnen leren van de coronacrisis en zich inzet voor een decentraal geregelde, zorgzame samenleving. Het past bij hoe hij zijn eigen Hervormde Gemeente ziet. Een zorgzame kerk, die hoop en troost biedt aan de gehele Benthuizense samenleving.

Buiten is het inmiddels helemaal donker. Dominee Bos moet terug naar Waddinxveen. Hij wil thuis zijn voor de avondklok ingaat. Of hij de Bijbel niet kan gebruiken als werkgeversverklaring, wordt er aan tafel gegrapt. Bos lacht mee, maar trekt toch zijn jas aan. Voor vandaag is er genoeg gediscussieerd.

Wat stemt Alphen?

Van alle gemeenten in Nederland lijkt Alphen aan den Rijn wat betreft bevolkingssamenstelling het meest op Nederland, berekende dataspecialist Whooz. In de aanloop naar de verkiezingen bezoekt Trouw verschillende wijken en dorpen van de gemeente, om daar te spreken met kiezers. Wat vinden zij belangrijk?

Deze week: Benthuizen. Een christelijk dorp vlak bij Zoetermeer, dat sinds 2014 deel uitmaakt van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is de woonplaats van SGP-voorman Kees van der Staaij. In 2017 kreeg zijn partij in Benthuizen veel stemmen. Net als de VVD, de PVV en het CDA.

Lees ook eerdere delen van deze serie:

Groen en gezondheid, daar moet Den Haag voor zorgen, vinden deze tuinvrijwilligers uit Alphen

De wijktuin is het leukste plekje in de Alphense wijk Kerk en Zanen, vinden de vrijwilligers die er op een zonnige ochtend de bessenstruiken snoeien. Een nieuw kabinet moet inzetten op groen in de wijk, vinden ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden