Bedrijfsinvesteringskorting

De belastingkorting voor bedrijven leidt tot grote ergernis bij de linkse oppositie

null Beeld ANP
Beeld ANP

Aan het bedrijfsleven had premier Rutte begin van deze kabinetsperiode een forse belastingkorting beloofd. Maar twee eerdere pogingen strandden. Nu komt het kabinet met een derde poging, de Bedrijfsinvesteringskorting (Bik). Dit tot grote ergernis van de linkse oppositie.

Esther Lammers

Het kabinet stuurt dinsdag het wetsvoorstel Baangerelateerde Investeringskorting (Bik) naar de Tweede Kamer, een paar uur voor de financiële beschouwingen beginnen. Terwijl de Bik een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van die financiële beschouwingen. SP, GroenLinks en PvdA lopen zich er al warm voor. Want waarom wil het kabinet wel geld hiervoor uittrekken, maar niet voor bijvoorbeeld meer huurverlaging of structurele salarisverhoging in de zorg? SP-fractievoorzitter Marijnissen noemde het voorstel direct een “dividendbelasting 3.0”.

Met de Bik wil het kabinet bedrijven die blijven investeren in deze crisis belonen, door ze de komende twee jaar een korting op de loonbelasting te geven. Het idee is dat investeringen leiden tot werkgelegenheid. Dat is investeren in de toekomst, volgens de coalitie. Toch kon premier Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen nog niet aan PvdA-leider Asscher aangeven hoe precies wordt vastgesteld dat er echt banen mee gecreëerd worden. De vraag is of dat in het wetsvoorstel vandaag wel duidelijk wordt.

Waarom dit douceurtje aan het bedrijfsleven?

Dat de oppositie de Bik neerzet als een opvolging van de dividendbelasting, is logisch. Het gaat om jaarlijks 2 miljard euro. De afschaffing van de dividendbelasting werd in 2017 in het regeerakkoord opgenomen om het vestigingsklimaat voor multinationals te verbeteren en kostte evenveel.

Maar er was grote weerstand tegen het plan, ook binnen de coalitie. Waarom investeerde het kabinet niet in publieke voorzieningen, maar wel in douceurtjes voor de multinationals, stelde de oppositie. Zelfs de SGP keerde zich er uiteindelijk tegen. Een jaar later bleek dat Unilever het hoofdkantoor toch niet naar Nederland zou verplaatsen, en werd duidelijk dat Unilever dit besluit expliciet linkte aan het eventueel niet doorgaan van de afschaffing van de dividendbelasting. Het is tot nu toe de grootste nederlaag van premier Rutte in zijn politieke loopbaan.

Bedrijven betalen 7 miljard meer belasting tijdens Rutte-3

Sindsdien zoekt het kabinet naar manieren om het vestigingsklimaat op een andere manier te verbeteren. In de rijksbegroting voor 2021 gaat ook de tweede poging niet door, namelijk verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven. Dat betekent volgens het Centraal Planbureau (CPB) dat in deze kabinetsperiode bedrijven in plaats van minder belasting, 7 miljard euro méér belasting zijn gaan betalen. Ter vergelijking: huishoudens zijn in deze periode 5 miljard minder belasting gaan betalen. Voor een liberaal kabinet dat het bedrijfsleven goed gezind wil zijn, is dat geen erfenis die je wilt achterlaten.

Aan het einde van de kabinetsperiode wil het kabinet Rutte hier dan ook alsnog iets aan doen. Blijkbaar is pas vrij laat het idee voor de Bik gekomen, want het wetsvoorstel was op Prinsjesdag nog niet eens klaar. Maar de oppositie dreigde vorige week niet over de rijksbegroting te willen praten zolang er geen onderbouwing is voor deze 2 miljard-belastingmaatregel voor bedrijven. Op het ministerie van Financiën is de wet nu in hoog tempo uitgewerkt.

De kans dat de Bik deze keer wel een Kamermeerderheid haalt, is wel groter dan bij de afschaffing van de dividendbelasting. De Bik is een tijdelijke maatregel voor twee jaar. En het kabinet investeert deze keer ook fors in publieke voorzieningen. Bovendien is het integraal onderdeel van het hele Belastingplan, waarin ook allerlei koopkrachtmaatregelen zitten. Als de Bik wordt afgekeurd, wordt het hele Belastingplan afgekeurd. En dat moeten GroenLinks, SP en PvdA dan aan hun achterbannen zien uit te leggen.

Lees ook:

Kabinet in het nauw met investeringskorting voor bedrijven

De linkse oppositie keert zich tegen het plan van het kabinet om bedrijven die investeren een belastingkorting toe te kennen.

Premier Rutte ziet nu beperkt risico van vertrek bedrijven

Nederland neemt een risico nu de dividendbelasting in stand blijft, meent premier Rutte. ‘Of dit onverantwoord is, zal de toekomst moeten uitwijzen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden