InterviewAdviesraden

De angel moet uit het gesprek over asielopvang: ‘Scheid kansrijke en kansarme asielzoekers sneller van elkaar’

Noodopvang voor asielzoekers op Kamp Zeist.  Beeld ANP
Noodopvang voor asielzoekers op Kamp Zeist.Beeld ANP

Het moet afgelopen zijn met het ‘leuren’ met asielzoekers, zeggen de voorzitters van de adviesraad migratie en de Raad voor het Openbaar Bestuur. ‘Het zou heel mooi zijn als de minister-president zich hier tegenaan gaat bemoeien.’

Petra Vissers

Voorzitters Monique Kremer (adviesraad migratie) en Han Polman (Raad voor het Openbaar Bestuur) willen de angel uit het gesprek halen over asielopvang. In een vandaag uitgebracht advies pleiten de beide invloedrijke adviesorganen voor opvanglocaties in het hele land.

Hoe haalt dat de angel uit het gesprek over de opvang van asielzoekers?

Kremer: “Wij zeggen: je moet de asielopvang zien als een maatschappelijke opgave. Niet als een crisisopgave. Wij adviseren om elke gemeente te verplichten permanent asielzoekers op te vangen. Dan haal je de angel eruit omdat je weet dat iedereen dezelfde opgave heeft, die op lokaal niveau ingevuld mag worden.”

Polman: “We hebben als rechtsstaat een verplichting mensen op te vangen. Ontmoedigen kan niet het doel zijn. Wat we wel zeggen is: zorg nu dat je, veel sneller dan nu het geval is, de kansrijke en de kansarme asielzoekers van elkaar scheidt. Hoe korter mensen hier wachten, hoe groter de kans ook is dat ze weer teruggaan.”

Kremer: “Dan vergroot je het draagvlak. Want de meeste mensen willen de echte vluchtelingen wel opvangen. En als je weet dat die mensen voor langere tijd blijven, is het als gemeenschap ook de moeite waard om in hen te investeren.”

Hoe kan zo’n opvang in een gemeente er wat u betreft uitzien?

Polman: “Wij pleiten in ieder geval voor locaties waar mensen lang kunnen blijven en waar, als het nodig is, makkelijk opgeschaald kan worden. We moeten willen investeren in de lange termijn.

“Dat is altijd een lastig gesprek, want op de huidige woningmarkt is het voor heel veel mensen moeilijk een huis te vinden. Maar wij denken dat die twee maatschappelijke opgaven gecombineerd kunnen worden: de plekken die niet gebruikt worden door asielzoekers kunnen naar andere spoedzoekers, zoals bijvoorbeeld mensen die net gescheiden zijn.”

Kremer: “Een mooi voorbeeld was Plan Einstein in Utrecht, waar asielzoekers en jongeren samenwonen en waar zij samen met mensen uit de wijk cursussen en workshops mogen volgen. Maar het mooie is dat elke gemeente het zelf kan gaan invullen.” Polman: “Dat vergt overigens wel dat gemeenten daarvoor voldoende geld en beleidsruimte krijgen van het Rijk”.

Kremer: “Het belangrijkste is dat we af moeten van dat geleur met mensen”. Polman: “Het is natuurlijk redelijk absurd dat overheden nu onderling moeten onderhandelen over de opvang van asielzoekers. Dat geeft geen pas. Overheden houden elkaar gevangen in een systeem dat niet werkt.”

Er wordt al jaren gezegd dat de manier waarop Nederland asielzoekers opvangt niet werkt. De roep om een stabieler en flexibeler systeem klinkt ook al jaren. Wie moet er met de vuist op tafel slaan?

Polman: “Ja, hoeveel crises heb je nodig? Het is echt penny wise, pound foolish, want die noodopvang is ook nog eens hartstikke duur.”

Kremer: “Het zou mooi zijn als de minister-president zich hiervoor hard zou gaan maken. Hij heeft gezegd dat hij de situatie in de asielopvang beschamend vindt. Dan is de vraag: hoe beschamend vind je dat dan precies?

“Dit kan niet enkel het probleem zijn van de staatssecretaris van asiel. De maatschappelijke opgave om asielzoekers fatsoenlijk op te vangen zou door heel veel ministeries gedragen moeten worden.”

Lees ook:

Advies: Verdeel asielzoekers over alle gemeenten, en betaal daar dan ook voor

De asielopvang moet op de schop, schrijven twee belangrijke adviesorganen vandaag.

Hoe kan de asielopvang uit de crisis-stand komen? ‘Huisvesting moet helpend zijn, niet mensonterend’

De grenzen van de huidige asielopvang lijken bereikt. Hoe komt Nederland uit deze opvangcrisis, en hoe zouden we in de toekomst vluchtelingen moeten opvangen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden