FramingZwarte zwaan

Dat het coronavirus een zwarte zwaan is, stelt ons gerust

Heel lang hebben mensen gedacht dat zwarte zwanen niet bestaan. Een zwaan is wit ­– zwarte zwanen komen eenvoudigweg niet voor, zo dacht men. Maar de zwarte zwaan bleek wél te bestaan. De econoom en bestseller-auteur Nassim Nicholas Taleb, gebruikt de ‘zwarte zwaan’ als metafoor voor volstrekt onvoorstelbare en dus onvoorspelbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die zich desondanks voordoen en dan enorme gevolgen hebben.

Zijn metafoor wordt deze maanden veel gebruikt: Covid-19 is een zwarte zwaan. De metafoor is aantrekkelijk, omdat ze ons comfort geeft. Covid-19 was zo onvoorspelbaar en onvoorstelbaar, dat je niemand kwalijk kunt nemen dat er te laat werd gereageerd – de politiek niet, het RIVM niet, ons als burgers niet. Door Covid-19 een zwarte zwaan te noemen, zijn we allemaal geëxcuseerd.

Nee, zegt Michele Wucker, beleidsanalist en ook bestseller auteur, Covid-19 is een ‘grijze neushoorn’. Dat neushoorns grijs zijn, kunnen we ons prima voorstellen. Dat is namelijk gewoon zo. Een neushoorn is groot en gevaarlijk. Hij komt met z’n paar duizend kilo langzaam maar zeker op ons af. Dat kan niemand ontgaan. Als hij ons eenmaal heeft bereikt, dan zijn de gevolgen enorm. Zo is het ook met pandemieën. Die komen op ons af. Je kunt ze zien aankomen: er komt een keer een uitbraak met een enorme impact.

Als Covid-19 een grijze neushoorn is, dan is dat minder comfortabel. Dan hebben we met z’n allen zitten slapen.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden