Bakermat

Dat de SP niet meedoet met Rotterdamse raadsverkiezingen is tekenend voor de diepe crisissfeer in de partij

Verkiezingsborden van de SP in Rotterdam Beeld Arie Kievit
Verkiezingsborden van de SP in RotterdamBeeld Arie Kievit

De SP gaat in diepe crisissferen richting de raadsverkiezingen. De partij doet niet mee in Rotterdam, waar ze vijftig jaar geleden werd opgericht.

Niels Markus

De SP doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, de stad waar de partij een halve eeuw geleden werd opgericht. Het besluit is tekenend voor de diepe crisis waar de socialisten zich in bevinden.

Tijdens een afdelingsvergadering op maandagavond stemden 54 van de 100 aanwezige leden voor een motie om niet mee te doen aan de raadsverkiezingen van 16 maart. Volgens Wiel Senden, lid van het eerste uur en één van de dertig indieners van de motie, is de afdeling nu zo verdeeld dat het beter is om helemaal niet mee te doen.

Het landelijk bestuur belde de afgelopen tijd veel leden op om hen te vragen tegen de motie te stemmen. Senden: “In de SP hebben we het principe dat als er geen goede afdeling is, je niet meedoet aan verkiezingen. We moeten eerst orde op zaken stellen en weer actie gaan voeren, zodat de afdeling zich kan herpakken.”

Socialisten 010

In Rotterdam zal wel een andere socialistische partij meedoen: Socialisten 010. Die partij werd eind december opgericht door geroyeerde SP-leden, waarvan er drie op de oorspronkelijke lijst van de SP Rotterdam stonden. Ook de twee Rotterdamse SP-raadsleden stapten over naar de nieuwe partij.

De Rotterdamse SP zal voorlopig geen steun uitspreken voor Socialisten 010, zegt Senden. “Die Socialisten 010 moeten eerst maar eens laten zien wat ze presteren.” De nieuwe partij presenteerde recent het concept verkiezingsprogramma. Zij wil onder meer de sloop van woningen stoppen, huisjesmelkers onteigenen en een minimumloon van 15 euro. Ook moet het ambt van burgemeester afgeschaft worden, omdat ‘het burgemeesterschap strijdig is met de democratie’.

De SP gaat in diepe crisissferen richting de raadsverkiezingen. Ook in Utrecht willen geroyeerde SP-leden aan de verkiezingen meedoen met een nieuwe partij. Daar zal de SP wel meedoen. En in Gouda doet de SP ook niet mee aan de verkiezingen. De afdeling besloot zich terug te trekken, nadat ze eerder geweigerd had een geroyeerd lid van de kandidatenlijst te halen.

Communistische sympathieën

Het conflict tussen de SP en enkele afdelingen ontstond, toen jongerenvereniging Rood een voorzitter koos met communistische sympathieën. Daarop besloot het landelijk bestuur marxistische en communistische discussieclubjes aan te duiden als partij binnen de partij en de leden hiervan te royeren. Uiteindelijk werd gebroken met de gehele jongerenvereniging.

Dat de SP niet meedoet in Rotterdam is ‘pijnlijk’, zegt Senden. Hij was in september 1972 bij de oprichtingsvergadering van de partij in de havenstad. Door de jaren heen ontwikkelde de afdeling Rotterdam zich tot een actieve, maar vaak ook dwarse afdeling.

Senden vindt dat de landelijke SP “tamelijk onhandig en te rigide” heeft geopereerd. “Je moet soepel omgaan met tegengeluiden.” Het partijbestuur had met de jongeren in gesprek gemoeten, vindt hij. “Toen we begonnen waren we allemaal vrij radicaal. Maar vervolgens ga je de discussie aan en maak je analyses. Jongeren hebben de neiging radicaal te zijn. Dat zie je ook bij andere partijen. De jongeren van GroenLinks roepen ook wel eens dingen die de moederpartij niets vindt.”

Drukte op de linkerflank

Het wordt druk op de linkerflank in Rotterdam. Ook Bij1 doet mee aan de raadsverkiezingen, net als de Partij voor de Dieren, die nu al in de raad vertegenwoordigd is. Voor de SP wordt het nog een hele klus om zich hier over vier jaar weer tussen te wringen. Senden: “Het zal er van afhangen hoe actief de SP de komende jaren is en hoe we mensen weten te organiseren.”

Bij de raadsverkiezingen zal Senden niet op Socialisten 010 stemmen. “Er zit daar een aantal mensen waar ik niet veel mee heb. En ik hou niet van ruzie maken, hoewel ik dat nu toch aan het doen ben. Ik overweeg nu op de Partij voor de Dieren te stemmen.”

Lees ook:

SP-congres maakt weinig woorden vuil aan interne strijd

Tijdens het recente SP-congres werd met geen woord gesproken over de interne conflicten. Toch zijn die nog lang niet opgelost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden