Open brief

Dales is bang dat 'tuinkabouters' het overnemen bij 50PLUS

Geert Dales tijdens de Algemene Vergadering van 50PLUS.  Beeld ANP
Geert Dales tijdens de Algemene Vergadering van 50PLUS.Beeld ANP

Scheidend voorzitter Geert Dales van 50PLUS maakt zich zorgen om het niveau van de kandidaten die zich gemeld hebben om de functie van hem over te nemen. Hij vreest dat straks "een stel bestuurlijke tuinkabouters zonder enig politiek benul" de dienst uitmaakt bij de ouderenpartij.

Redactie

Daarvoor waarschuwt Dales in een open brief aan 50PLUS-oprichter Jan Nagel, een van de kopstukken in de partij die hebben aangedrongen op zijn aftreden. "Dit is wat ervan komt als incompetente amateurs, met steun van 'prominenten', de partij willen overnemen.”

Dales en zijn medebestuurders kondigden onlangs hun vertrek aan bij 50PLUS. De partij wordt al jaren verscheurd door ruzies, die vaak gingen over de verdeling van baantjes. De oud-wethouder van Amsterdam was ingevlogen om de rust te doen weerkeren, maar dit voorjaar laaide de onrust weer in alle hevigheid op.
Ditmaal leidde dat ook tot een scheuring in de Tweede Kamerfractie. Die had in meerderheid het vertrouwen in Dales opgezegd. Alleen Henk Krol, jarenlang het boegbeeld van 50PLUS in politiek Den Haag en een bondgenoot van Dales, bleef hem steunen.

Krol is inmiddels uit de partij gestapt. Hij vormt nu in de Tweede Kamer een nieuwe fractie met Femke Merel Van Kooten-Arissen, die eerder met behoud van haar zetel de Partij voor de Dieren de rug had toegekeerd. Dales sloot overigens eerder al uit dat hij zich aansluit bij de Partij voor de Toekomst die zij hebben opgericht.

Dales roept Nagel opnieuw op de rol van voorzitter van 50PLUS op zich te nemen. "Als je wilt dat er van je geesteskind, dat zoveel potentie had en dat onder mijn bestuurlijke leiding dicht bij regeringsverantwoordelijkheid was, nog iets overblijft zul je je verantwoordelijkheid moeten nemen."

Lees ook:

Het vertrek van Henk Krol bij 50Plus is al sinds half april in de maak

De exacte reden van het vertrek van Henk Krol is onduidelijk. Maar al sinds half april speelde hij met de gedachte een eigen partij te beginnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden