Grensoverschrijdend gedrag

D66 stelt onderzoek in naar Kamerlid om mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag

 Sidney Smeets wordt beëdigd in de Tweede Kamer. Beeld Werry Crone
Sidney Smeets wordt beëdigd in de Tweede Kamer.Beeld Werry Crone

D66 is opgeschrikt door nieuwe klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De partij stelt een onderzoek in naar Kamerlid Sidney Smeets.

D66 heeft een intern onderzoek aangekondigd naar het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets, die er op internet van wordt beticht dat hij minderjarige jongens heeft benaderd met seksueel getinte opmerkingen. De partij heeft nog geen klachten gekregen van mensen die zelf een vervelende ervaring hadden met Smeets, maar is na tips wel ‘een indringend gesprek’ begonnen met het Kamerlid.

Smeets (45) is strafrechtadvocaat en geldt als een van de grote talenten binnen de nieuwe fractie van D66. Hij is vorige week geïnstalleerd in de Tweede Kamer. Smeets zegt in een reactie dat hij het ‘zeer naar’ vindt als mensen zijn berichten ongepast vonden, dat was niet zijn intentie. “Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt.”

Fractievoorzitter Sigrid Kaag en partijvoorzitter Anne-Marie Spierings zeggen dat zij de klachten ‘goed en zorgvuldig’ willen bekijken. Na een eerste melding eind maart hadden zij een stevig gesprek met het nieuwe Kamerlid. Een tweede gesprek volgde nadat dinsdag op sociale media concrete klachten openbaar waren gemaakt, met voorbeelden van berichten die Smeets in het verleden gestuurd had. Een van de ontvangers van deze berichten zegt dat hij destijds nog maar vijftien jaar was en zich zeer ongemakkelijk voelde over de seksueel getinte toespelingen.

Onderzoeksteam gaat klachten bekijken

Een intern onderzoeksteam binnen D66 gaat de zaak bekijken. Het team deed eerder ook onderzoek naar een MeToo-affaire rond een belangrijke adviseur binnen de partij.

D66 heeft mensen met klachten over Smeets nog niet actief opgeroepen zich te melden, maar zegt wel dat de vertrouwenspersonen en het landelijk bestuur van de partij alle klachten die daar binnenkomen zullen betrekken bij het werk van het onderzoeksteam.

Advocaat Sidney Smeets voerde verkiezingscampagne met de leus dat je hem ‘altijd wakker mag maken om lhbt-rechten te bevechten’. De jurist is de politiek ingegaan met de missie om de rechtsstaat te versterken, een zaak waar hij zich ook in het publieke debat al jaren voor inzet.

Smeets is ruim twintig jaar werkzaam in het strafrecht, begonnen op het kantoor van de bekende strafpleiter Gerard Spong. Hij werkte eerder op het Binnenhof toen hij nog actief was bij de VVD, waar hij tussen 1998 en 2001 medewerker was van de Tweede Kamerfractie.

Lees ook:
Onderzoek pleit D66-prominent vrij van seksuele intimidatie

Er zijn geen aanwijzingen dat een vooraanstaand lid van D66 zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie of machtsmisbruik. Dat komt naar voren na onafhankelijk onderzoek van bureau Bing. Wel heeft een aantal vrouwen zich gemeld die verklaarden zich onveilig te voelen binnen de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden