Provinciale Staten

D66-leider Kaag trapt de verkiezingen af met een waarschuwing voor stikstof-stilstand

D66-leider Sigrid Kaag flyert zaterdag op straat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
D66-leider Sigrid Kaag flyert zaterdag op straat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

D66 maakt het stikstofbeleid tot inzet van de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Petra Vissers

Het stikstofbeleid staat of valt met de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat is de inzet van D66 voor de Statenverkiezingen op 15 maart. Partijleider Sigrid Kaag waarschuwde zaterdag op een campagnebijeenkomst in Arnhem voor ‘de alliantie’ van conservatieve partijen die volgens haar stilstand willen creëren.

De naar verwachting meest succesvolle partij in dat verzet is de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas. Het ziet er naar uit dat BBB het goed zal doen op 15 maart, en als dat gebeurt is het zeer de vraag wat dat betekent voor het stikstofbeleid in Nederland. Die partij zou in bijvoorbeeld de provincie Overijssel de grootste kunnen worden, wat BBB de hoofdrol geeft in de onderhandelingen.

“Partijen die klimaatverandering niet aan willen pakken vinden D66 niet aan hun zijde”, zei Kaag daarover. “Partijen die de noodzakelijke stikstofmaatregelen ondermijnen daar kunnen wij niet mee samenwerken.” Het klonk niet alleen als een boodschap aan kiezers, maar ook als een waarschuwing dat D66 niet meedoet aan een provinciebestuur met BBB erin.

‘De sleutels in verkeerde handen’

De speech die ze gaf op de campagnebijeenkomst valt wat dat betreft ook te interpreteren als een waarschuwing aan CDA en VVD, coalitiepartners in de Tweede Kamer. De Limburgse afdelingen van die partijen zeggen dat zij zich gaan ‘verzetten’ tegen het stikstofbeleid.

Kaag riep kiezers zaterdag op om vooral op D66 te stemmen als ze zeker willen weten dat er geen rem komt op het doel om de natuur in Nederland te herstellen door de neerslag van stikstof te halveren.

Of, in de woorden van Kaag: “Als de sleutels van de provinciehuizen in verkeerde handen vallen, dreigt stilstand. Dan verslechtert de natuur in de Brabantse Peel, de Noord-Hollandse duinen en de oude eikenbossen op de Veluwe nog verder en blijft Nederland de megastal van Europa. Het betekent ook dat het ons niet gaat lukken om een huis te bouwen voor iedereen die dat nodig heeft.”

‘De weg naar vooruitgang’

Wat verder opvalt in de campagne-aftrap is dat D66 BBB in hetzelfde rijtje plaatst als de PVV, Forum voor Democratie (FvD) en JA21. Dat terwijl die laatste drie partijen meer bekendheid genieten vanwege hun migratiestandpunt dan vanwege hun mening over natuurherstel en stikstofbeleid.

Kaag ziet overeenkomsten. Volgens haar zijn het alle vier partijen die geen ‘moeilijke keuzes’ durven maken, keuzes die ‘de weg naar vooruitgang effenen’. D66 positioneert zich daarentegen als de partij die kiest voor vooruitgang en innovatie.

‘Politiek van verdeeldheid’

D66 zet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in op een sterk midden. Dat is ook vanwege de gevolgen van de uitslag van deze verkiezingen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Kaag vreest voor ‘een groot conservatief blok in de Senaat’. Kaag: “Zij zullen niet schromen om ons land op de handrem te zetten. Dáár gaan deze verkiezingen om.”

Samenwerking met de PVV en FvD sloot Kaag zaterdag opnieuw uit. “Wij gaan ook op provinciaal niveau niet samenwerken met politici die zich laten inspireren door een politiek van haat en het zaaien van verdeeldheid.”

Ook daar klonk een waarschuwing naar VVD en CDA, met name naar de partijen in Limburg maar ook als een waarschuwing aan de collega's in het kabinet. “Ik vertrouw erop dat de VVD en het CDA hebben geleerd van het verleden en niet opnieuw in de provincies gaan samenwerken met PVV en Forum voor Democratie”, aldus Kaag.

Lees ook:

Sigrid Kaag: ‘Ik hoop op een tegenbeweging in Nederland’

De behoedzame minister van financiën Sigrid Kaag trok in 2022 astronomische bedragen uit voor energiesteun. De onrust in het land bleef. ‘Ik begrijp dat mensen zeggen dat ze de oplossing of verandering nog niet zien. Maar echt, er gebeurt heel veel.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden