Euthanasiewet

D66 komt met voorstel voor stervenshulp bij ‘voltooid leven’

Beeld RV

Regeringspartij D66 komt met een initiatiefvoorstel dat stervenshulp bij voltooid leven mogelijk moet maken. 

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra zegt in een interview met het AD dat ze het wetsvoorstel, dat gevoelig ligt bij coalitiepartners CDA en ChristenUnie, begin volgend jaar indient.

Het kabinet onderzoekt momenteel de behoefte aan stervenshulp bij oudere mensen die levensmoe zijn, maar minister Hugo de Jonge (CDA) zet volgens Dijkstra daar niet genoeg vaart achter. "Dat vind ik heel jammer. De minister voelt de urgentie duidelijk minder dan ik", zegt ze in de krant. "Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden."

Volgens de D66'er zal het nog wel een tijd duren voordat het voorstel wordt aangenomen. "Zo'n plan vergt veel overleg en discussie in het parlement. Het is geen wet die je er even snel doorheen jast."

Nu is alleen euthanasie mogelijk voor mensen die een medische aandoening hebben.

Lees ook:
De politiek wacht af en geeft geen commentaar op de euthanasiezaak

De rechtszaak tegen een euthanasiearts raakt ook de politiek. Moeten kabinet en Tweede Kamer opnieuw naar de euthanasiewet kijken, nu die volgens het OM ‘onduidelijk’ is?

D66 heeft haast met levenseindedebat

Met een podcast gaat D66-Kamerlid Pia Dijkstra op zoek naar debat over medische ethiek en ‘voltooid leven’. Ze vindt dat minister Hugo de Jonge dat maatschappelijk debat verzaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden