Energiekosten

D66 heeft vragen over het kernenergierapport van Wiebes. Is het onderzoek wel onafhankelijk uitgevoerd?

De kerncentrale van Doel bij Antwerpen.Beeld Belga

Een paar dagen na de publicatie van het kernenergierapport van minister Wiebes neemt de twijfel toe. Was het onderzoek wel onafhankelijk? D66 is er niet zeker van.  

De D66-fractie wil opheldering over het kernenergierapport dat de minister van economische zaken en klimaat, Eric Wiebes, woensdag openbaar maakte. De partij diende Kamervragen in, nadat verschillende experts de conclusies van het rapport en de onafhankelijkheid van het onderzoeksbureau in twijfel hadden getrokken. “Dit rapport lijkt meer op VVD-campagne”, schrijft D66-fractievoorzitter Rob Jetten op Twitter. “Hoeveel heeft het de belastingbetaler gekost?”

Uit het onderzoek dat Wiebes liet uitvoeren door adviesbureau Enco, blijkt dat kernenergie niet duurder is dan zonne- of windenergie. Bij die vormen van energieopwekking komen veel extra kosten voor de aansluiting en voor het balanceren van het net, omdat de hoeveelheid opgewekte energie sterk fluctueert. Als die kosten worden meegerekend, blijkt kernenergie volgens de onderzoekers ongeveer even duur.

Toch betwijfelen veel experts die conclusie. Volgens verschillende wetenschappers, onder wie Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht, is wind- en zonne-energie wel degelijk goedkoper dan kernenergie. Door de snelheid waarmee de techniek zich ontwikkelt, zal dat verschil volgens hen bovendien alleen maar groter zijn tegen de tijd dat nieuwe kerncentrales uiteindelijk kunnen worden gebouwd, mogelijk pas in 2040. 

D66 wil nu opheldering van de minister over deze tegenstrijdige conclusies. Ook wil de fractie weten waarom gekozen is voor het Oostenrijkse bureau Enco, dat voornamelijk advies geeft aan bouwers van kerncentrales. D66 wil weten of het bureau werkelijk onafhankelijk is en vraagt de minister waarom het rapport niet door een Nederlands onderzoeksbureau is bekeken en van commentaar is voorzien, voor het aan de Tweede Kamer werd gestuurd.

Lees ook:

Kernenergie is toch een optie voor klimaatminister Eric Wiebes

Kernenergie is toch niet duurder dan wind- en zonne-energie, blijkt uit een nieuw rapport. Dat is goed nieuws voor de VVD, die al langer pleit voor nieuwe kerncentrales.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden