Klimaatambities D66 en GroenLinks
D66 en GroenLinks willen klimaatambities opschroeven
D66 en GroenLinks omarmen het voorstel van de Europese Commissie om de klimaatambitie op te schroeven. De twee partijen werken aan een initiatiefwet om de CO2-uitstoot in 2030 met minimaal 55 procent terug te brengen. Dat sluit aan bij de voornemens die Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen woensdag presenteerde.
Ook minister Eric Wiebes (klimaat) verwelkomt de Europese plannen. Tot nu toe koerste de Commissie op 40 procent minder CO2-uitstoot, in Nederland ligt het doel op 49 procent. Nederland pleitte in Brussel al voor een aanscherping van de klimaatambities naar 49 of 55 procent. “We hebben het voortouw genomen en dat lijkt nu een eind te lukken. Het is nog niet besloten, maar we zijn een eind gekomen.”
In 2018 stemde een grote meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer voor de Klimaatwet, een initiatief van GroenLinks en PvdA. Die legde het streven om die 49 procent te behalen vast in de wet.
Om die CO2-reductie te bereiken, stoften de VVD en het CDA woensdag een plan af dat de VVD twee jaar geleden ook al opperde tijdens de Algemene Beschouwingen. De twee coalitiepartijen willen weten wat er nodig is om investeerders over te halen om een kerncentrale te bouwen. Daarvoor moet het kabinet een onderzoek doen. Volgens de partijen zijn de klimaatdoelen niet te halen zonder kernenergie.
In Nederland is een meerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en Forum voor Democratie voor atoomstroom. In principe is het mogelijk om in Nederland een kerncentrale te bouwen. Alleen zijn er geen gegadigden. Minister Wiebes heeft meermaals in de Kamer herhaald dat er geen investeerders zijn, omdat de techniek momenteel onrendabel is.
Lees ook:
Het moet aantrekkelijker worden om je huis te isoleren, vinden ChristenUnie en GroenLinks
De overheid moet mensen financieel helpen bij woningisolatie en ze actief benaderen om hun huis zuiniger te maken. Dat schrijven coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks in hun plan voor een nationaal isolatieprogramma, dat ze tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen indienen.