Belastingontduiking

Commissie wil meer actie tegen brievenbusfirma’s, kabinet wacht liever op EU

Staatssecretaris Marnix van Rij. Beeld Koen van Weel, ANP
Staatssecretaris Marnix van Rij.Beeld Koen van Weel, ANP

Het kabinet wil het ontwijken van belastingen via brievenbusfirma’s alleen nog samen met andere EU-landen aanpakken.

Esther Lammers

Volgens staatssecretaris Van Rij zitten er ‘grenzen’ aan wat Nederland in zijn eentje nog kan bereiken. Bovendien kunnen “eenzijdige maatregelen ertoe leiden dat het probleem van internationale belastingontwijking zich alleen maar verplaatst”, schrijft Van Rij aan de Tweede Kamer.

De strijd van de overheid tegen brievenbusfirma’s wordt al een aantal jaar gevoerd. Internationaal staat Nederland hierdoor bekend als een belastingparadijs. De firma’s voegen weinig toe aan onze economie omdat ze uitsluitend worden gebruikt om belasting te ontwijken.

Het vorige kabinet heeft al maatregelen genomen en die lijken best effectief , stelt Van Rij. Zo wordt er sinds 2021 bronbelasting geheven op renten en royalty’s die via een brievenbusfirma worden verplaatst naar een ander doorstroomland. Dat zijn Ierland, Luxemburg, Zwitserland, Hongkong en Singapore. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat deze geldstroom sinds 2019 al met 85 procent is gedaald, van 39 miljard naar 6 miljard euro in 2021. Positief is volgens de bewindsman, dat deze geldstromen niet ‘zichtbaar’ zijn verplaatst naar andere landen. Deze bronbelasting zal vanaf 2024 bovendien worden uitgebreid naar dividenden.

Maar het kabinet neemt nu geen van de 15 voorstellen over die de commissie doorstroomvennootschappen onder leiding van oud-topambtenaar Bernard Ter Haar deed. Deze commissie vond dat veel meer gedaan moest worden.

Het kabinet verwacht dat in mei voorstellen worden besproken om EU-breed maatregelen tegen brievenbusfirma’s te treffen. Als deze EU-plannen onverhoopt onvoldoende resultaat hebben, dan kan Nederland overwegen om nog meer maatregelen te treffen, aldus de staatssecretaris.

Correctie: In een eerdere versie van dit stuk stond dat Ierland, Luxemburg, Zwitserland, Hongkong en Singapore lage belastingen hebben. Daar moest staan dat dit doorstroomlanden zijn. Ook stond er belastingontduiking waar dat belastingontwijking moet zijn.

Lees ook:

De aanpak van brievenbusfirma's kan veel effectiever,

de commissie Ter Haar vindt dat Nederlandveel meer kan doen aan belastingontduiking

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden