Drugsbeleid

Coalitiegenoten willen niets weten van D66-drugsmanifest. ‘Een luguber pad’

Xtc-pillen Beeld ANP
Xtc-pillenBeeld ANP

Het manifest van D66 over hervorming van het drugsbeleid is niet bepaald met gejuich onthaald door de coalitiegenoten.

Bart Zuidervaart

CDA en ChristenUnie verwijzen het voorstel van D66 om verboden drugs te reguleren rechtstreeks naar de prullenbak. Volgens Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) gaat D66 hiermee een ‘luguber pad’ op.

In het manifest, dat maandag deels in deze krant werd afgedrukt, stellen D66 en experts uit de verslavingswereld dat de ‘war on drugs’ een heilloze weg is. “Méér bestrijding, méér drugswetten, méér repressie gaan het verschil niet maken”, schrijft Kamerlid Vera Bergkamp. Ze vindt dat er een ‘gure wind’ door het drugsdebat waait. De drugsmarkt zou verder gereguleerd dienen te worden.

Het manifest is ondertekend door verslavingszorginstelling Jellinek, advocaten, wetenschappers en politici, onder wie VVD’er Frits Bolkestein, PvdA’er Hedy d’Ancona en GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. De ondertekenaars willen een staatscommissie die voorstellen doet om het drugsbeleid te hervormen.

‘We worden niet voor niets een halve narcostaat genoemd’

Van Toorenburg zegt ‘geen enkele behoefte’ te hebben aan deze staatscommissie. “Het is een gevaarlijk plan. Er wordt veel te laconiek gereageerd op het gebruik van drugs. We worden niet voor niets een halve narcostaat genoemd, in één adem met landen als Colombia en Venezuela.” Wat haar betreft kan bestrijding van drugsgebruik niet hard genoeg zijn.

ChristenUnie reageert even kritisch. “Dat D66, dat gezondheid en preventie belangrijk zegt te vinden, nu oppert om een schadelijke, criminele en gevaarlijke praktijk voortaan ‘normaal’ te gaan vinden, is onbegrijpelijk”, zegt CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. “Nederland is de drugsschuur van de wereld: 80 procent is bestemd voor het buitenland en dat blijft ook na legaliseren een groot probleem. Met ‘een pilletje’ hier, houden we een industrie en crimineel netwerk in stand tot aan Zuid-Amerika.

“Als we een onderzoekscommissie laten kijken naar hoe om te gaan met harddrugs, richt dit zich wat mij betreft enkel en alleen op de vraag hoe we ervan afkomen.”

Het manifest leidt deze kabinetsperiode vermoedelijk tot niets. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: “Het lijkt me echt iets voor verkiezingsprogramma’s.”

Lees ook:

Manifest van D66: ‘Meer repressie in strijd tegen drugs is heilloze weg’

D66 wil dat de overheid de regulering onderzoekt van nu nog verboden drugs als xtc, paddo’s, cocaïne en GHB. Dat schrijft de partij met mede-initatiefnemers Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben.

Regel een realistisch drugsbeleid, schrijft D66 in een manifest

“Méér bestrijding, méér drugswetten en méér repressie gaan het verschil niet maken”, schrijven Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid D66), Floor van Bakkum (manager Jellinek) en Ton Nabben (drugsonderzoeker HvA).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden