Bik

Coalitiedwang voorbij; CDA wil af van omstreden investeringssubsidie Bik

Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) na afloop van het televisiedebat bij WNL Op Zondag.  Beeld ANP
Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) na afloop van het televisiedebat bij WNL Op Zondag.Beeld ANP

Het CDA wil zo snel mogelijk af van de Baangerelateerde Investerings Korting (Bik). Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft het CDA, in de CPB-doorrekening van haar verkiezingsprogramma, afscheid van deze 2 miljard investeringssubsidie genomen.

Esther Lammers

Dat zei hij zondag tijdens een verkiezingsdebat bij WNL op Zondag. Het lijkt erop dat de omstreden Bik een doodgeboren kindje is. Donderdag haalde een Kamermeerderheid al 200 miljoen euro uit de Bik om de bevriezing van de sociale huren komend jaar te financieren. De linkse partijen willen de resterende Bik-gelden benutten om hun wensen uit de verkiezingsprogramma’s te financieren. Maandag komt het Centraal Planbureau (CPB) met de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. Bekend is al dat de PvdA het geld wil inzetten voor meer woningbouw.

De investeringssubsidie kwam dit najaar plotseling op tafel vanuit de VVD. Uit CPB-berekeningen bleek toen dat tijdens het kabinet Rutte-3 de lasten van het bedrijfsleven alleen maar zijn verhoogd, terwijl VVD-leider Rutte de multinationals juist in 2017 had beloofd dat de dividendbelasting van 2 miljard euro werd afgeschaft. Rutte stuitte op grote politieke weerstand. Toen Unilever vervolgens uit Nederland vertrok, moest Rutte dat voorstel intrekken. Via de Bik hoopt de VVD nog iets van haar belofte na te komen.

AMSTERDAM - Pieter Omtzigt (CDA), Tamara van Ark (VVD) en Rob Jetten (D66) voorafgaand aan het eerste televisie-debat met de nummers twee op de kieslijst van de zes partijen die aan kop gaan in de peiling. Omroep WNL organiseerde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen het debat in een speciale editie van WNL Op Zondag.  Beeld ANP
AMSTERDAM - Pieter Omtzigt (CDA), Tamara van Ark (VVD) en Rob Jetten (D66) voorafgaand aan het eerste televisie-debat met de nummers twee op de kieslijst van de zes partijen die aan kop gaan in de peiling. Omroep WNL organiseerde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen het debat in een speciale editie van WNL Op Zondag.Beeld ANP

Frustratie

De VVD speelde het dit najaar politiek hard. De investeringssubsidie werd onderdeel van het Belastingplan gemaakt, waardoor de oppositiepartijen tot hun frustratie niet de kans kregen de Bik apart af te keuren. Het Belastingplan kan namelijk alleen in zijn geheel worden goed- of afgekeurd.

De Bik is zelfs nog niet officieel ingevoerd. Het wachten is nog op een akkoord van de Europese Commissie dat hierbij geen sprake is van ‘ongeoorloofde’ staatssteun. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) zei in december dat dit akkoord uiterlijk eind januari binnen moest zijn, om de Bik tijdig in te voeren. Maar volgens een woordvoerder in Brussel zijn ze “nog steeds in gesprek hierover met Nederland en kunnen ze niet voorspellen wanneer ze eruit zijn”. Onlangs schreef Vijlbrief aan de Kamer dat zolang de regeling van de Europese Commissie “niet hoeft te worden gewijzigd, de Bik nog steeds in september 2021 kan ingaan”.

Lees ook:

Ineens kon het wel, het bevriezen van de huren

Vier weken voor de verkiezingen lijkt ineens alles te kunnen om excessen op de woningmarkt aan te pakken.

De coalitie verzekerd zich van steun voor de Bik met kleine partijen op rechts

Een kontje voor de economie, met steun van de FvD

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden