Stikstofcrisis

Coalitie wil krimp van veestapel met 30 procent

 Kalfjes staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk.  Beeld ANP
Kalfjes staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk.Beeld ANP

Als de afspraken in het regeerakkoord worden uitgevoerd, leidt dat over 7 jaar tot een veestapel die 30 procent kleiner is.

Esther Lammers

De veestapel zal de komende jaren met 30 procent krimpen als het coalitieakkoord wordt uitgevoerd. Dat blijkt uit een doorrekening van de kabinetsplannen.

Dat is een stuk minder dan de halvering van de veestapel zoals D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren in hun verkiezingsprogramma’s nog voorstelden.

De vorige minister van landbouw, Carola Schouten (CU), heeft zich in het vorige kabinet hartstochtelijk verzet tegen zo’n halvering. “Zolang ik minister ben, gaat dat niet gebeuren”, zei ze toen D66 plannen presenteerden om de veestapel met de helft te laten krimpen.

De veestapelkrimp kost 6 miljard

Nu blijkt dat als de plannen van VVD, D66, CDA en CU in het coalitieakkoord van Rutte IV worden doorgevoerd, er over zeven jaar 30 procent minder vee moet zijn in Nederland. Daarvoor is 6 miljard euro uitgetrokken.

Hoe het kabinet dat precies wil realiseren, is nog onduidelijk. Dat mag de nieuwe minister voor natuur en stikstof, Christianne van der Wal (D66), per regio gaan uitwerken.

Het liefst regelt het kabinet dit in samenspraak met de boeren. Maar het gedwongen opkopen van veehouderijen sluit het kabinet niet uit.

Minder vee, meer bouwen

Nederland moet de fors verhoogde stikstofwaarden in Nederland terugdringen, om woningbouw weer mogelijk te maken. Dit probleem speelt al sinds 2019, toen de Raad van State oordeelde dat de manier waarop Nederland bouwvergunningen verleende in strijd was met de Wet natuurbescherming en de Europese wet. Er kwamen allerlei bouwprojecten stil te liggen omdat de staat zich niet hield aan de zelfgemaakte afspraak voor stikstofuitstoot.

De kabinetsvoornemens om het stikstofprobleem aan te pakken gaan in totaal zo’n 30 miljard euro kosten. In het vorige kabinet was al 6 miljard euro gereserveerd. Tijdens de formatie van Rutte IV is er nog 25 miljard euro bijgekomen.

Het idee is dat met een krimp van de veestapel niet alleen het stikstofprobleem wordt aangepakt, maar dat er ook een forse daling van de CO2-uitstoot van maximaal 6 megaton wordt gerealiseerd. Daarmee zou een daling van de veestapel ook bijdragen aan de klimaatdoelstellingen voor 2030.

Lees ook:

Een krimp van de veestapel is onvermijdelijk

Zonder inkrimping van de veestapel heeft de gezamenlijke stikstofaanpak van boeren, bouwers en natuurclubs geen enkele zin, stellen de milieudeskundige broers Frans en Johan Vollenbroek in dit opiniestuk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden