Algemene Politieke Beschouwingen

Coalitie verbouwt begroting en reikt oppositie de hand

Pieter Heerma van het CDA kijkt met fractiemedewerker  David van Dis naar een motie die Sophie Hermans van de VVD heeft voorbereid.  Beeld Werry Crone
Pieter Heerma van het CDA kijkt met fractiemedewerker David van Dis naar een motie die Sophie Hermans van de VVD heeft voorbereid.Beeld Werry Crone

Na twee lange dagen debatteren en oplopende druk van de oppositie, is het kabinet bereid de begroting behoorlijk te vertimmeren.

De oude coalitie is bereid de rijksbegroting voor komend jaar flink te verbouwen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overlegden daar gisteren de hele dag achter de schermen over, terwijl demissionair premier Mark Rutte in de Kamer debatteerde. Het resultaat is dat de begroting naar verwachting voor zeker 2 miljard euro wordt aangepast.

Dat geld is onder andere bedoeld om de verhuurderheffing voor woningcorporaties te kunnen verlagen met 500 miljoen euro, een al langer gekoesterde wens van de Tweede Kamer. Dit moet de bouw van sociale huurwoningen op gang helpen. De coalitiepartijen willen ook de salarissen in het basisonderwijs verhogen, om de kloof met het middelbaar onderwijs te verkleinen. Hier komt eveneens 500 miljoen voor beschikbaar. Er gaat meer geld naar defensie (300 miljoen euro) en naar veiligheid (200 miljoen) en het is de bedoeling dat de koopkracht van burgers verbetert. Dat kan bijvoorbeeld door de belasting te verlagen die huishoudens via hun energierekening betalen voor duurzame energie.

Nog geen uitgemaakte zaak

De aanpassingen op de begroting zijn handreikingen aan de oppositie. Zo zullen rechtse partijen als SGP en JA21 tevreden zijn met meer investeringen in de krijgsmacht en met het geld voor politie en de boa's; linkse partijen als SP, PvdA en GroenLinks drongen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen aan op het verbeteren van de koopkracht, het aanpakken van de verhuurderheffing en het verkleinen van de loonkloof in het onderwijs.

De coalitie-voorstellen kunnen daarom op steun rekenen van meerdere oppositiepartijen, maar dat betekent niet dat het kabinet uit de zorgen is. PvdA en GroenLinks vinden de plannen van de oude coalitie niet ver genoeg gaan. Zij kwamen met eigen voorstellen, zoals het volledig dichten van de loonkloof in het onderwijs en het volledig afschaffen van de verhuurderheffing. De rekening moet volgens de linkse partijen naar het bedrijfsleven gaan, bijvoorbeeld door de winstbelasting te verhogen.

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat het kabinet de komende maanden voor alle losse begrotingen van de ministeries voldoende steun krijgt. De oude coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en zal steeds op zoek moeten naar aanvullende steun. GroenLinks heeft al laten weten de landbouwbegroting niet te zullen steunen als er geen nieuw stikstofplan komt.

Lees ook:
De verhuurderheffing lijkt haar beste tijd gehad te hebben – maar wat was ooit het idee erachter?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden