Bezuiniging

Coalitie steunt niet indexeren van de kinderbijslag met tegenzin, oppositie woedend

Staatssecretaris Dennis Wiersma van sociale zaken (VVD) gaf toe niet heel blij te zijn met het wetsvoorstel om de kinderbijslag de komende jaren niet te indexeren. Toch zet hij het voorstel door. Beeld ANP, Bart Maat
Staatssecretaris Dennis Wiersma van sociale zaken (VVD) gaf toe niet heel blij te zijn met het wetsvoorstel om de kinderbijslag de komende jaren niet te indexeren. Toch zet hij het voorstel door.Beeld ANP, Bart Maat

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen tijdens een nachtelijk debat over de kinderbijslag lijnrecht tegenover de oppositie te staan.

Redactie Trouw/ANP

De coalitiepartijen spraken woensdagnacht steun uit voor het voorstel om de kinderbijslag niet mee te laten groeien met de inflatie. Maar geen van de vier oude coalitiepartijen -die nu ook weer onderhandelen over een nieuw kabinet- is enthousiast over het voorstel, dat op woede en verontwaardiging van de oppositie kon rekenen.

Het kabinet wil jaarlijks 100 miljoen euro besparen door de kinderbijslag in 2022 en in 2023 niet aan te passen aan de prijsstijging, en in 2024 slechts beperkt. Dat geld wordt gestoken in uitvoeringsorganisaties UWV en SVB. Oppositiepartijen spreken van een “botte bezuiniging” en haalden tijdens het debat hard uit naar de coalitie. Ook die partijen zijn allerminst enthousiast, maar steunen de wetswijziging wel.

VVD-Kamerlid Judith Tielen noemde het coalitieakkoord over de bezuiniging “aanvaardbaar”, in combinatie met het voorstel voor betaald ouderschapsverlof dat eerder deze week door de Eerste Kamer werd aangenomen. Maar, gaf Tielen toe, “ik sta hier ook niet te feesten”. Ze kreeg veel kritiek van oppositiepartijen.

Datzelfde gold voor Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie. Zijn partij verzette zich eerder dit jaar fel tegen het voorstel, toen Ceder nog niet in de Kamer zat. Ceder zei in het debat zich nu eenmaal gebonden te voelen aan de gemaakte afspraken. In het pakket zitten bovendien ook “mooie dingen”, onderstreepte hij.

‘Nooit mijn droom’

D66'er Marijke van Beukering gaf toe dat het “nooit mijn droom geweest” is om dit voorstel “te rechtvaardigen”. Toch is het voorstel uiteindelijk “logisch” volgens haar. CDA-Kamerlid Hilde Palland sprak over een “lastige maatregel die een gezinspartij als het CDA maar moeilijk te dragen vindt”.

Oppositiepartijen noemden het voorstel en het wetgevingsproces “goed verkeerd” (SGP), “een totale en bizarre aanfluiting” (SP) en “een nachtmerrie” (GroenLinks).

“Volgens mij vindt niemand dit het beste wetsvoorstel dat ooit in de Kamer heeft gelegen”, moest ook verantwoordelijk staatssecretaris Dennis Wiersma toegeven. Wiersma erft het voorstel van zijn voorganger Bas van ’t Wout – die eind vorig jaar korte tijd staatssecretaris van sociale zaken was.

De kans dat het voorstel door de Eerste Kamer komt, waar de coalitie geen meerderheid heeft, is zeer klein. Naar verwachting stemt de volledige oppositie in de Senaat tegen, wat betekent dat het geen meerderheid heeft.

Lees ook:

UWV en SVB maken meer kosten, en ouders mogen het betalen

Er komen bezuinigingen aan op de kinderbijslag, omdat de organisaties UWV en SVB meer geld nodig hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden