Brand Moria

Coalitie komt tot akkoord: toch 100 vluchtelingen van Lesbos naar Nederland

Ankie Broekers-Knol (staatssecretaris van justitie en veiligheid), donderdag in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Ankie Broekers-Knol (staatssecretaris van justitie en veiligheid), donderdag in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Nederland gaat toch kwetsbare vluchtelingen uit Griekenland opnemen. Vijftig kinderen en vijftig andere kwetsbaren uit het afgebrande kamp Moria krijgen huisvesting in Nederland.

Het antwoord is ‘nee’, zegt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (justitie) woensdagavond nog resoluut. Nee, het kabinet is niet van plan om vluchtelingen van de Griekse eilanden over te nemen. De brand in kamp Moria, hoe erg ook, verandert niets aan de keuze van het kabinet om in te zetten op opvang voor jonge alleenstaande vluchtelingen op het Griekse vasteland.

Maar nog geen 24 uur later blijkt dat de VVD-staatssecretaris voor haar beurt heeft gesproken. Terwijl zij voor de camera ontkent dat Nederland overweegt om alsnog kinderen op te nemen, blijken de coalitiepartijen in de achterkamer wel degelijk in onderhandeling hierover. Donderdag, aan het eind van de middag, komt het hoge woord eruit. Nederland gaat alsnog in totaal honderd migranten van Lesbos naar Nederland halen: vijftig alleenstaande kinderen en vijftig andere kwetsbare vluchtelingen.

Doorbraak

Het akkoord is een kleine doorbraak voor regeringspartijen D66 en ChristenUnie, die al langer vinden dat Nederland verantwoordelijkheid moet nemen en een deel van de minderjarige migranten uit de kampen op de Griekse eilanden in Nederland moet huisvesten. Tot voor kort waren coalitiepartijen VVD en CDA fel tegen. Het zou een aanzuigende werking hebben en bovendien zouden enkele kinderen dankzij gezinshereniging al snel kunnen uitgroeien tot een significante groep.

Maar de brand in kamp Moria heeft de impasse binnen de coalitie doorbroken. Binnen het CDA klonken al langer stemmen om toch vluchtelingen uit Griekenland op te vangen, zowel binnen de Tweede Kamerfractie als in de achterban. Woensdag stuurden lokale leden opnieuw een brief naar hun Haagse partijgenoten. Er is geen tijd meer om te wachten op een Europees herverdelingsplan, zo vinden de briefschrijvers. Totdat alle lidstaten hebben ingestemd met een plan voor de lange termijn moet Nederland wat hen betreft zeggen: ‘Wir schaffen das’.

Compromis

De CDA’ers in Den Haag hebben die oproep ter harte genomen. Sinds de brand is in de coalitie onderhandeld over een oplossing waar ook de VVD zich in kan vinden. Het uiteindelijke compromis bestaat eruit dat het getal van honderd vluchtelingen die nu naar Nederland komen, wordt afgetrokken van de 2000 vluchtelingen die volgens afspraken met de UNHCR de komende vier jaar naar Nederland moeten worden gehaald. In feite worden dus geen extra migranten opgehaald. Bovendien is afgesproken dat mensensmokkel harder zal worden gestraft, dat criminelen met een verblijfsvergunning sneller zullen worden uitgezet en dat de asielprocedure zal worden verkort.

Toch is het, compromissen of niet, voor de VVD al de tweede keer deze kabinetsperiode dat de partij op een belangrijk migratiedossier alleen is komen te staan. Ook bij de discussie rondom het kinderpardon koos het CDA, na oplopende druk uit het progressieve deel van de achterban, uiteindelijk toch de kant van D66 en ChristenUnie.

‘Emotionele chantage door de asielindustrie’

Dat de VVD nu toch bereid is eenmalig migranten naar Nederland te halen, komt de partij op kritiek te staan van de oppositiepartijen op de rechterflank. “Gaat de VVD na het generaal pardon wéér zwichten voor emotionele chantage door de asielindustrie?”, schrijft Forum voor Democratie donderdagmiddag op Twitter. De PVV verwijt de liberalen vooral de geluiden in de Griekse media, dat de brand zou zijn aangestoken door de migranten zelf, niet serieus te nemen. “Misdaad loont dus blijkbaar”, zegt PVV-Kamerlid Emiel van Dijk tijdens het debat over de kwestie op donderdagavond.

Ook de linkse partijen zijn kritisch op het coalitieakkoord. Zij noemen het ‘buitengewoon wrang’ dat de honderd migranten die nu naar Nederland komen, worden afgetrokken van het totale aantal vluchtelingen dat via het programma van de UNHCR recht heeft op een verblijfsvergunning. “De ene kwetsbare vluchteling wordt gewoon ingeruild voor de ander”, vat PvdA-Kamerlid Attje Kuiken het op links breed gedeelde sentiment samen tijdens het debat. “Maar per saldo maakt het niet uit.”

De coalitiepartijen trotseren donderdagavond de kritiek, in de wetenschap dat ze er – opnieuw – in zijn geslaagd elkaar te vinden op een explosief onderwerp.

Lees ook:

Waarom de brand in vluchtelingenkamp Moria politiek zo gevoelig ligt

In Den Haag is geschokt gereageerd op de brand in kamp Moria. De linkse oppositie hervat het pleidooi om kwetsbare vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden