Investeringregeling

Coalitie: Groter deel van de belastingkorting naar het mkb

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën tijdens de behandeling van zijn belastingplannen.Beeld ANP

De vier coalitiepartijen dienen samen een voorstel in om een groter deel van de omstreden belastingkorting van 4 miljard voor het midden- en kleinbedrijf te bestemmen. 

Zo hopen ze meer partijen te winnen voor de zogenoemde baangerelateerde investeringskorting. De meeste oppositiepartijen zien niets in die belastingkorting, die in 2021 en 2022 4 miljard euro kost. Het is een cadeautje aan multinationals of de afschaffing van de dividendbelasting in een nieuw jasje, klaagt de oppositie. 

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën bezwoer al eens in een Kamerbrief dat het grootste deel van de misgelopen inkomsten ten goede komen aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Om ervoor te zorgen dat zo’n 65 procent van de korting terecht komt bij het mkb, schuiven de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met de twee tarieven. Op investeringen van 20.000 tot 5 miljoen euro komt een korting van 3,9 procent, in plaats van 3 procent zoals in het plan van de staatssecretaris. Bedrijven die investeringen boven de 5 miljoen doen, krijgen hier geen 2,44 procent korting op, maar 1,8 procent.

De SGP pleitte er al eerder voor om een groter deel van het budget bij kleinere bedrijven terecht te laten komen. Kamerlid Chris Stoffer wil nog verder schuiven, zodat 70 procent bij het midden- en kleinbedrijf terechtkomt. Hij dient daartoe een voorstel in met eenmansfractie Wybren van Haga.

Twijfel of de korting wel zo effectief is

De nieuwe investeringsregeling komt in de plaats van verdere verlaging van de winstbelasting en moet voorkomen dat private investeringen opdrogen. Onder andere het Centraal Planbureau en de Raad van State trekken de effectiviteit van de korting in twijfel.

VVD-Kamerlid Helma Lodders zei dinsdag tijdens het debat over de belastingplannen voor volgend jaar dat ze hoopt dat het coalitie-voorstel als handreiking naar andere Kamerleden wordt gezien. “En dat we allemaal snel ondernemers, klein, maar ook groot, kunnen laten investeren in de toekomst van Nederland, en herstel van de economie.” De VVD is groot voorstander van de investeringskorting.

Ondanks het verzet van linkse partijen en de PVV, kan het omstreden plan waarschijnlijk wel op voldoende steun rekenen in zowel de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen slechts 32 van de 75 zetels bezetten. Forum voor Democratie (goed voor tien zetels in de senaat) is positief over het plan en voorman Henk Otten van Go (twee zetels) zei dinsdag tegen ‘EenVandaag’ dat ook hij voorstander is.

Lees ook:

Een reddingsboei of een gifpil? De belastingkorting van de VVD splijt de Kamer

Het is het meest omstreden onderdeel van de Miljoenennota, de investeringsregeling Bik, waar de VVD zich hard voor maakt. Maar het is nog onzeker of deze belastingkorting voor bedrijven een meerderheid in het parlement krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden