null

Provinciale Staten

Coalitie Brabant spat uiteen: CDA en VVD willen af van samenwerking met FVD

VVD en CDA in de Brabantse Staten hebben hun samenwerking met Forum voor Democratie opgezegd. Daarmee spat de coalitie van CDA, VVD, Forum en een lokale partij, die een jaar geleden begon, weer uiteen.

De VVD zegde het vertrouwen donderdag als eerste op. Voor deze partij was de aanleiding het vertrek van FVD’er Hans Smolders uit de provinciale politiek. Smolders stapte over naar de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij onlangs samen met onder anderen Wybren van Haga zich van Forum afsplitste voor een nieuwe driemansfractie.

Met Smolders’ vertrek was voor de VVD de maat vol. “Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen”, laat de partij donderdag weten in een persbericht.

Het CDA kwam vervolgens met een soortgelijke verklaring. “Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die het CDA niet in de koude kleren zijn gaan zitten”, aldus de christendemocraten. “Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek.”

‘Een negatieve spiraal aan incidenten’

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij van het CDA noemt het een “verstandig en onvermijdelijk besluit” van de regionale fractie om de samenwerking met de partij van Thierry Baudet op te zeggen. “Ik sta volmondig achter de verklaring van CDA Brabant”, aldus Van Rij.

De liberalen spreken van “een negatieve spiraal aan incidenten” rond FVD, waarin te veel energie moest worden gestoken. “De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen”, aldus de VVD Brabant. “Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar. Daarnaast is gebleken dat ‘Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant’ niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant.”

De vier gedeputeerden van CDA en VVD blijven vooralsnog aan om Brabant bestuurbaar te houden, laten beide fracties weten. Vrijdag buigen de Staten zich over de crisis.

Baudet: VVD offert coalitie met FVD voor samenwerking met links

Dat de VVD het vertrouwen opzegt in de samenwerking met Forum voor Democratie in Brabant, heeft volgens de partij van Thierry Baudet alles te maken met de “landelijke ruk naar links” die de liberalen zouden ambiëren. Dat zegt Baudet in een reactie op het besluit van de VVD in Brabant. De rechtse coalitie spat uiteen nu zowel de VVD als het CDA zegt niet meer verder te kunnen met regionaal coalitiepartner FVD.

Volgens FVD verliep de samenwerking in de provincie juist altijd constructief en “uitstekend”. Het statement van de VVD “sterkt ons in het vermoeden dat hier sprake is van een spel dat niet gaat om Brabant, maar om andere belangen, zoals de landelijke formatie met PvdA en GroenLinks”, schrijft Forum in de reactie.

De partij van Baudet zegt dat in Brabant “boeren meer ademruimte” hebben gekregen en dat de rechtse coalitie belangrijke stappen heeft gezet op het gebied van kernenergie. “Dat alles gooit de VVD nu weg.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden