Politiek

Coalitie Arnhem spat opnieuw uit elkaar

 Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem Beeld ANP
Burgemeester Ahmed Marcouch van ArnhemBeeld ANP
Redactie Trouw

De Arnhemse collegepartijen GroenLinks, VVD en PvdA hebben donderdag opnieuw de samenwerking met coalitiegenoot D66 opgezegd. Volgens de partijen wil D66 alleen overleggen binnen de coalitie op het moment dat de partij dat zelf van belang vindt. “Van wederkerigheid is geen sprake”, aldus de drie partijen. In 2019 zegden VVD, GroenLinks en PvdA ook al een keer de samenwerking op.

Volgens de drie partijen heeft D66 in Arnhem een negatieve houding en toon, waaruit geen vertrouwen spreekt. Dat past niet in een constructieve samenwerking binnen een coalitie, vinden zij. Toen de coalitie in 2019 uiteenspatte, beloofden de partijen na maanden overleggen en onderhandelen dat ze in het vervolg fatsoenlijker met elkaar om zouden gaan en elkaar beter op de hoogte zouden houden. “Pijnlijk dat dit niet is gelukt”, aldus een verklaring van GroenLinks, VVD en PvdA.

De politieke verhoudingen in de Arnhemse gemeenteraad staan al vele jaren op scherp. Burgemeester Ahmed Marcouch moet de raad geregeld manen om behoorlijk met elkaar om te gaan. De verhoudingen zijn er niet beter op geworden toen de D66-fractie in de raad kortgeleden een motie van wantrouwen tegen een PvdA-wethouder steunde. Volgens D66 had de wethouder last van een “beperkt probleembesef en een haperend geheugen”.

Dat laatste slaat op een affaire rond een rapport over discriminatie van vrouwen en mensen met een niet-westerse achtergrond bij de gemeente Arnhem. Het college liet dat rapport anderhalf jaar in een la liggen, tot ongenoegen van onder meer D66. Die steunde daarom een motie van wantrouwen van de oppositie tegen de verantwoordelijke wethouder, Martien Louwers, die het echter niet haalde.

D66 Arnhem is teleurgesteld dat de coalitiegenoten de samenwerking hebben opgezegd, vanwege deze “kritische houding van de partij rondom de discriminatieaffaire die Arnhem de afgelopen maanden bezighield”, aldus fractievoorzitter Mattijs Loor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden