Pensioenakkoord

CNV-achterban akkoord met uitwerking pensioendeal

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) in het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vakbonden, werkgevers en kabinet zijn tot een pensioenakkoord gekomen.Beeld ANP

De achterban van het CNV is akkoord met de uitwerking van de pensioendeal. Een vertegenwoordiging van de kwart miljoen CNV-leden heeft ingestemd, aldus de vakbond dinsdagochtend in een verklaring.

“Wij zijn uiteraard zeer verheugd met deze uitslag. Dit is een belangrijke mijlpaal in een proces dat miljoenen Nederlanders raakt. En waarin we ons dus gesteund weten door onze leden”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Vakbonden, werkgevers en het kabinet bereikten onlangs een definitief akkoord over de hervorming van het pensioenstelsel. De overeenkomst is een uitwerking van het pensioenakkoord dat de partijen vorig jaar al sloten. Om het stelsel op termijn betaalbaar te houden worden de uitkeringen meer afhankelijk gemaakt van de financiële prestaties van de pensioenfondsen. Dat betekent dat de pensioenen bij tegenspoed sneller moeten worden gekort, maar in betere tijden ook sneller weer kunnen stijgen. Dat betekent ook dat er geen gebruik meer zal worden gemaakt van rekenrente en dekkingsgraden. Er wordt wel een aantal schokbrekers ingebouwd om te voorkomen dat crises zoals de huidige ineens tot grote pensioenkortingen leiden. Zo komt er een zogenoemde solidariteitsreserve om economische schokken op te vangen.

Volgens De Telegraaf heeft het bestuur van de FNV maandagavond besloten de besluitvorming van het Ledenparlement enkele dagen uit te stellen. Zo is er meer tijd om het akkoord uit te leggen aan de achterban. Vakcentrale VCP besloot in een ingelaste bestuursvergadering nog geen groen licht te geven.

Lees ook: 

Na tien jaar is er een akkoord: er komt een nieuw pensioenstelsel

Na tien jaar hebben kabinet, vakbonden en werkgevers een pensioenakkoord bereikt. Het nieuwe stelsel gaat uiterlijk 2026 in. De meeste pensioenen gaan volgend jaar niet omlaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden