Bestuurscultuur

ChristenUnie wil een dualisme-akkoord tussen kabinet en Kamer

Gert-Jan Segers vreest dat veel bij het oude zal blijven in de politiek. Beeld ANP
Gert-Jan Segers vreest dat veel bij het oude zal blijven in de politiek.Beeld ANP

Om er zeker van te zijn dat de mooie beloftes over een andere politieke cultuur niet verdampen, wil Gert-Jan Segers dat de nieuwe coalitie vastlegt hoe zij met de Kamer zal omgaan.

Bart Zuidervaart

Het nieuwe kabinet moet naast een regeerakkoord ook een dualisme-akkoord opstellen. Daarin leggen de coalitiepartijen vast hoe zij de komende jaren omgaan met het delen van informatie met de Tweede Kamer, met besloten overleggen en met inzage van geheime stukken.

Dit voorstel doet partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Deze weken werken de leiders van VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, aan een gezamenlijk document, dat de basis moet vormen voor het nieuwe regeerakkoord. Volgens Segers is het belangrijk dat de partijen ook op papier zetten hoe de coalitie straks de nieuwe bestuurscultuur wil vormgeven, net als het herstellen van de balans tussen macht en tegenmacht.

In een pamflet (Een revolutie van dienstbaarheid), dat donderdag verschijnt, schrijft de leider van de ChristenUnie dat hij zich grote zorgen maakt dat er van de mooie beloftes over een nieuwe politieke cultuur en een menselijkere overheid weinig terechtkomt. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze kwesties uit het hart van het politieke debat zijn weggedreven”, zegt Segers in een interview met deze krant. “Mijn angst is dat alles bij het oude blijft. Met nog meer ergernis over de politiek tot gevolg.”

Burgers in nood

De ChristenUnie stelt ook voor dat de Nationale Ombudsman bindende aanwijzingen kan geven. Er moet een Constitutioneel Hof komen dat wetten kan toetsen aan de Grondwet. De overheid moet beter bereikbaar worden voor burgers in nood en ‘niet loslaten voor er een oplossing of antwoord is’. Ambtenaren zouden de bevoegdheid moeten hebben om af te wijken van de regels ‘om menselijke redenen’.

Segers wendt zich tot Rutte en Kaag : “Maak hier gebruik van. Als het straks weer business as usual wordt, falen we op een ongelooflijke manier.” In het interview benadrukt de CU-leider dat zijn pamflet geen opmaat naar kabinetsdeelname is. “Dit zijn geen huwelijkse voorwaarden. Het is niet ‘luister naar mij en ik schuif aan’.”

Begin april zei Segers dat zijn partij niet zal deelnemen aan het volgende kabinet-Rutte. Die stelligheid is inmiddels verdwenen. Hij zegt nu: “Wat er steeds in mijn achterhoofd zit is dat er geen nieuwe verkiezingen mogen komen. Als alleen wij dat kunnen voorkomen door uiteindelijk, als alle andere opties van tafel zijn, te gaan regeren, dan moet je je verantwoordelijk opstellen.”

Lees ook:

Dit viertal zet voor Rutte en Kaag de nieuwe kabinetsplannen in de grondverf

De luiken gaan op slot bij de formatie. Mark Rutte en Sigrid Kaag willen in stilte aan de bak, bijgestaan door hun teams. Wie zijn deze mensen die de komende weken de aanzet tot een regeerakkoord schrijven?

Interview Gert-Jan Segers in De Verdieping

Nu de kabinetsformatie zich voortsleept en de fase ‘wie wil met wie’ voortduurt, wil Gert-Jan Segers graag een boodschap kwijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden