Partijproblematiek

Chaos bij partij Willem Engel: wil het echte Vrij en Sociaal Nederland opstaan?

Willem Engel staat nu op een blanco kieslijst.  Beeld ANP
Willem Engel staat nu op een blanco kieslijst.Beeld ANP

De Raad van State mag dinsdag een soort van salomonsoordeel vellen tussen twee ruziënde kampen over de vraag van wie de partij Vrij en Sociaal Nederland (VSN) echt is.

De partij is pas zes maanden oud, maar is nu al uiteengespat. In het ene kamp zit partijvoorzitter Anna Zeven met Willem Engel, tevens leider van de beweging Viruswaarheid, tegen het coronabeleid. In het andere kamp zit VSN-lijsttrekker Bas Filippini. Hij werd vorig weekend als partijlid geroyeerd door de leden van VSN. Filippini wilde niet dat Engel op de lijst zou komen, omdat veel leden hun lidmaatschap dan zouden opzeggen. Hij schrapte ook de naam van Zeven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als bestuurder van VSN, zonder dat ze dat wist.

Zeven diende snel zelf een lijst in met twintig kandidaten, die de Kiesraad vervolgens als een aparte naamloze lijst aanmerkte. Maar Zeven wil dat de Raad van State haar uitschrijving bij de KvK als onrechtmatig bestempelt en dat beide lijsten worden samengevoegd tot één VSN-lijst. De geroyeerde lijsttrekker Filippini wil echter dat de blancolijst door de Raad van State ongeldig wordt verklaard, omdat VSN anders weinig kans maakt bij de verkiezingen. Ten slotte eisen drie kandidaten op de blancolijst dat zij er weer vanaf worden gehaald. Deze kandidaten wilden alleen op de VSN-lijst staan.

Ondertussen heeft Bas Filippini een nieuwe website: vrijensociaalnederland.nl. En hij houdt zoombijeenkomsten. Zeven doet met Engel hetzelfde via de website vrijensociaal.nl. De Raad van State mag nu de kluwen ontwarren.

Lees ook:

De kieslijst staat vol oude bekenden in 2021

Er valt wat te kiezen in maart: tussen 1579 kandidaat-Kamerleden en 37 partijen om precies te zijn. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden