Politiek

CDA wacht roerig congres over vertrek Omtzigt

Pieter Omtzigt staat de pers te woord voorafgaand aan de beëdiging van de Kamerleden, begin april. Beeld Bart Maat
Pieter Omtzigt staat de pers te woord voorafgaand aan de beëdiging van de Kamerleden, begin april.Beeld Bart Maat

Er komt definitief een CDA-congres over de ontstane crisissituatie. De partijtop zal voor die tijd de rust terug moeten brengen onder de leden.

Het CDA kan zich opmaken voor een roerig partijcongres. Uiterlijk in september komt de partij bijeen om te praten over de huidige crisissituatie. Het landelijk bestuur hoopt dat dit congres fysiek kan plaatvinden, in plaats van digitaal.

Het congres gaat formeel over de verkiezingsnederlaag en het onderzoek dat de commissie-Spies daar momenteel naar doet. Maar de bijeenkomst zal vooral in het teken staan van het vertrek van Pieter Omtzigt en de sporen die dit achterlaat binnen de partij. In een uitgelekte notitie kraakt het Kamerlid harde noten over de volgens hem onveilige sfeer binnen de partij, de onduidelijke koers en opvallende donaties van sponsoren.

Bezorgde leden verzamelden maandag razendsnel de benodigde honderden handtekeningen om een congres bijeen te laten roepen. Het landelijk bestuur schrijft in een verklaring dat het ‘de hoogste tijd is elkaar om elkaar weer te zien en te spreken’. De bijeenkomst zal ook gaan over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, waar het CDA vreest voor een electorale klap, gezien alle commotie.

‘We gaan gewoon met elkaar verder’

Ondertussen hoopt de partij dat de schade beperkt blijft. De overgebleven fractieleden in de Tweede Kamer lijken allemaal bij het CDA te blijven. Na afloop van het fractieberaad, dinsdagochtend, zei partijleider Wopke Hoekstra: “We gaan gewoon met elkaar verder.” Of dit werkelijk zo is, zal pas na de zomer blijken, wanneer Omtzigt als zelfstandig Kamerlid kan terugkeren, mocht hij tenminste tegen die tijd hersteld zijn van zijn burn-out.

Nog onduidelijk is hoeveel leden het voorbeeld van Omtzigt volgen en hun lidmaatschap opzeggen. Belangrijk voor het CDA is in ieder geval dat zijn echtgenote, Ayfer Cok, heeft besloten lid te blijven. Zij is fractievoorzitter in Enschede.

Digitale sessies

Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij zullen de komende drie maanden alle zeilen moeten bijzetten om een opstand tijdens het congres te voorkomen, zoals in 2010 gebeurde, toen de partij op het punt stond een verbond te sluiten met de PVV. Deze week al zijn er digitale sessies met afdelingen in het land, waar leden verhaal kunnen halen bij de partijtop. Begin juli presenteert de commissie-Spies het onderzoek naar de verkiezingsnederlaag. Dat belooft een voor het CDA pijnlijk rapport te worden, gezien alle perikelen van het afgelopen jaar.

Wat de crisis in het CDA betekent voor de kabinetsformatie zal pas op langere termijn duidelijk worden. Hoekstra had dinsdag twee ontmoetingen met informateur Mariëtte Hamer, waar volgens hem vooral over de ‘inhoud’ is gesproken. Dat wil zeggen: over een herstelplan voor de economie waar Hamer al weken aan werkt en waar ze zoveel mogelijk politiek draagvlak voor aan het zoeken is.

De vraag of het CDA bereid is te onderhandelen over een nieuw kabinet, hangt nog steeds in de lucht. Hoekstra herhaalt tot in den treure dat het goed mogelijk is dat zijn partij de oppositie in gaat. Ondertussen heeft Hamer meer tijd gevraagd aan de Kamervoorzitter om haar klus te klaren. Een deadline heeft ze niet.

Lees ook:

De CDA-ruzie laat zien dat er regels voor partijfinanciering nodig zijn. ‘Dit is toegestane corruptie’

Ondernemer Hans van der Wind schonk het CDA een miljoen euro, terwijl hij zelf over de fondsenwerving gaat en in het campagneteam zit. Mag dat? En deugt het?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden