Gevoelige informatie

CDA-voorzitter Marnix van Rij: memo Omtzigt gelekt door iemand uit zijn eigen kring

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij. Beeld Werry Crone
Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij.Beeld Werry Crone

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft dinsdagavond in een Zoom-call met minstens 350 leden en CDA-prominenten persoonlijke informatie over de gezondheidssituatie van Pieter Omtzigt gedeeld.

Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd ‘medische hulp’ te overwegen. De partijleider besprak die gevoelige informatie in een digitaal gesprek, waarbij ook onbedoeld het ANP en het Nederlands Dagblad werden toegelaten.

Hoekstra sprak daar met leden over het vertrek van Omtzigt en de toekomst van de partij. Omtzigt zegde zijn lidmaatschap op nadat een memo op straat kwam te liggen, dat hij had opgesteld voor de commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt.

Volgens het CDA is het over de medische indicatie gegaan die Omtzigt nodig had om ziekteverlof te krijgen. De politicus zit al een tijd met een burn-out thuis. Een woordvoerder laat verder weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot het Zoom-gesprek. Dat was eigenlijk alleen bedoeld voor CDA-leden. Het CDA heeft de afgelopen tijd vaker problemen gehad met technologische kwesties, onder andere de lijsttrekkersverkiezing van afgelopen zomer.

Overigens roeren zich op Twitter ook CDA-leden die bij de Zoom-sessie aanwezig waren en ontkennen dat er zo nadrukkelijk over de gezondheidssituatie van het vertrokken Kamerlid is gesproken.

‘Gemoedstoestand’

Over Omtzigt werden volgens het ANP verschillende opmerkingen gemaakt. Minister Ank Bijleveld, die het partijbestuur sinds kort adviseert, merkte op dat het 76-pagina’s-tellende document ook wat zegt over de “gemoedstoestand” van haar oud-partijgenoot.

Partijleider Hoekstra vertelde de CDA’ers dat Bijleveld, en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij, volgens hem “tientallen, tientallen tientallen” uren hebben gestoken in gesprekken met Omtzigt om hem binnen de partij te houden.

Eigen kringen

Ook Van Rij sprak leden toe. De interim-partijvoorzitter zei volgens de aanwezige journalisten van het ANP en ND dat het memo van Omtzigt gelekt door iemand uit diens eigen kringen. Omtzigt zou dat dit weekeinde aan Van Rij hebben verteld. De Limburger publiceerde vorige week voor het eerst over het stuk.

Daarin schrijft Omtzigt ook dat de toenmalige voorzitter van de partij aan hem het lijsttrekkerschap had beloofd, indien toenmalig lijsttrekker Hugo de Jonge zijn functie zou neerleggen. Toen De Jonge inderdaad stopte als lijsttrekker, werd aan Hoekstra gevraagd de kar te trekken in de aanloop naar de verkiezingen. Omtzigt voelde zich gepasseerd.

De toenmalige voorzitter, Rutger Ploum, zou tegen diens opvolger Van Rij hebben gezegd dat het “pertinent niet zo is” dat hij Omtzigt het lijsttrekkerschap heeft beloofd. Dat vertelde Van Rij in de call. Ploum zelf heeft nog niet gereageerd.

Lees ook:

CDA wacht roerig congres over vertrek Omtzigt

Er komt definitief een CDA-congres over de ontstane crisissituatie. De partijtop zal voor die tijd de rust terug moeten brengen onder de leden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden