Verkiezing

CDA-stemming moet over wegens fraudegevaar

Debat Lijsttrekkerskandidaten voor het CDA. Pieter Omtzigt, Mona Keizer en Hugo de Jonge. Beeld Werry Crone

Een hacker kon valse stemmen uitbrengen bij de verkiezingen die het CDA organiseert voor een nieuwe lijsttrekker. De partij past de procedure aan.

De digitale stemming over een nieuwe lijsttrekker bij het CDA moet opnieuw. Een hacker van de TU Delft kon het computerprogramma waarmee wordt gestemd manipuleren. Hij was in staat de stemcode te kraken en kon drie keer een favoriete kandidaat invoeren. Na zijn ontdekking stapte hij naar het CDA waar ze ‘een oplettende ethische hacker’ bedanken voor zijn waarschuwing.

Het CDA heeft drie kandidaten om lijsttrekker te worden bij de Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. De strijd gaat tussen vicepremier en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge, staatssecretaris van economische zaken Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt. Maandagavond organiseerde de partij een bijeenkomst waar de kandidaten hun zegje konden doen om de sympathie van de christendemocraten in het land te winnen.

Verklaring CDA

Het CDA zou donderdag de uitslag van de stemming in de eerste ronde bekendmaken. Dat is nu uitgesteld tot zaterdagmiddag. Alle CDA-leden die al hebben gestemd krijgen bericht van de partij en worden gevraagd hun stem opnieuw uit te brengen. “Wij betreuren dit zeer. Zeker in de richting van de drie kandidaten, maar ook voor de campagneteams en alle leden die hun stem hebben uitgebracht. Maar een betrouwbare stemprocedure is voor ons het allerbelangrijkste”, schrijft het CDA in een verklaring.

Geen aanwijzingen van manipulatie

Het CDA kan niet garanderen dat de verkiezingen tot nu toe eerlijk zijn verlopen maar heeft ook geen aanwijzingen dat er is gemanipuleerd. De hacker, Jordy San Jose Sanchez, legt aan de NOS uit dat hij ontdekte dat er te weinig mogelijke combinaties zijn bij de stemcodes. Daardoor zijn de codes te raden. De kans op een goede code is volgens hem 1 op 250. “Die kans is misschien relatief klein, maar het proces is te automatiseren.” Hij slaagde erin drie keer een valse stem uit te brengen, toevallig op Mona Keijzer. Een grote hoeveelheid valse stemmen zou in de gaten lopen, omdat CDA-leden zouden ontdekken dat hun stemcode niet meer werkt. Maar een beperkt aantal stemmen, zou de verkiezing ongemerkt toch in een gewenste richting kunnen sturen.

De al uitgebrachte stemmen zijn nietig verklaard. Het CDA heeft de fout gerepareerd: behalve de stemcode moeten CDA’ers hun postcode opgeven. De stembussen gaan donderdagochtend om negen uur opnieuw open en sluiten zaterdagochtend om negen uur. Als geen van de drie kandidaten een meerderheid haalt, volgt een tweede stemronde tot dinsdagochtend twaalf uur en is er volgende week woensdag een definitieve uitslag.

Lees ook:

CDA-debat: gloeiende eensgezindheid, warme complimenten, geen vuurwerk

Het debat tussen de drie CDA-lijsttrekkers, maandag, was vooral erg eensgezind. Bij alle drie de kandidaten moet de partij een socialer gezicht krijgen.

Pieter Omtzigt: ‘De regering controleren is veel te belangrijk om aan de oppositie over te laten’

Pieter Omtzigt vindt het geen bezwaar dat hij als enige kandidaat-lijsttrekker van het CDA géén bestuurservaring heeft. “In mijn zeventien jaar als Kamerlid heb ik geen enkel moment de behoefte gevoeld om een sprintje te trekken naar het pluche.”

Hugo de Jonge: ‘Samenwerking met Forum voor Democratie is onmogelijk’

Hugo de Jonge wil de nieuwe leider van het CDA worden. ‘Het CDA is opgericht om klovente overbruggen en strijd te pacificeren.’

Mona Keijzer: ‘Met mij keert de verloren CDA-kiezer terug’

Met Mona Keijzer wordt het CDA weer een brede volkspartij, zegt ze. Maar dan moeten de leden haar wel lijsttrekker maken. Of ze ook als nummer twee op de lijst wil, weet de Volendamse nog niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden