CDA-leden leggen druk op formatie

CDA-leider Wopke Hoekstra houdt tijdens het partijcongres. Beeld ANP
CDA-leider Wopke Hoekstra houdt tijdens het partijcongres.Beeld ANP

Wopke Hoekstra krijgt van de CDA-leden opdrachten mee voor de formatie. De partijleider zegt zich ‘constructief’ te zullen blijven opstellen.

Gershon Osnabrugge en Bart Zuidervaart

De leden van het CDA hebben tijdens het bijzondere partijcongres van afgelopen zaterdag de druk op de formatie opgevoerd. Zo moet volgens de achterban het afschaffen van het leenstelsel voor studenten een breekpunt worden tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Ruim 70 procent van de CDA-leden op het congres steunde dit voorstel van de jongerenafdeling van de partij. Vlak voor de stemming had de partijtop nog een beroep op de zaal gedaan om hier géén breekpunt van te maken. “Over één ding geen misverstand, we willen van het leenstelsel af”, zei leider Wopke Hoekstra. Maar een breekpunt meegeven aan de Tweede Kamerfractie is volgens de partijtop ‘een last meegeven’. Interim-voorzitter Marnix van Rij: “Congressen onderhandelen niet aan de tafel van informateur Remkes.”

Geen compromissen over voltooid leven

Bijna 90 procent van de CDA-leden stemde in met de resolutie om in een nieuwe coalitie ‘geen compromissen’ te sluiten over voltooid leven. Het congres heeft nu uitgesproken dat het wetsvoorstel dat D66 hierover heeft ingediend ‘indruist tegen de beginselen van de partij’. Hoekstra benadrukte daags voor het congres dat hij vindt dat dit een vrije kwestie is voor Kamerleden, waar ze zonder last over moeten kunnen stemmen.

De Kamerfractie van het CDA kreeg van het congres nog de dringende opdracht mee om Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen terug te halen uit Syrië. Een kleine meerderheid van de leden stemde voor, ondanks dat de partijtop dit afraadde. De resolutie werd ingediend door CDA-lid Ad Corten, die zich al maanden hardmaakt voor repatriëring. Zo stond hij al afgelopen april op de stoep van het CDA-partijkantoor om aandacht te vragen voor de kwestie. Het populaire ex-Kamerlid Chris van Dam benadrukte dat de kinderen geen blaam treft. Over de IS-vrouwen zei hij: “Ja, het is eng om die vrouwen hiernaartoe te halen, maar soms moet je je angst overwinnen om het goede te doen.” Zijn woorden werden met luid applaus ontvangen.

Over het vervolg van de kabinetsformatie hield partijleider Hoekstra zich op de vlakte. In zijn toespraak benadrukte hij wel dat het CDA zich constructief zal opstellen. “Natuurlijk heb je als fractie, na verloren verkiezingen, de aanvechting om de oppositie in te gaan. Om te herbronnen. Maar als wij als partij dan zeggen: wij doen per definitie niet mee, dan maken we het daarmee nog moeilijker.” Vermoedelijk heeft Remkes vandaag weer nieuwe gesprekken met VVD, D66 en CDA.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden