Overspannen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt nog maanden thuis

Pieter Omtzigt (CDA) tijdens de beediging als lid van de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Pieter Omtzigt (CDA) tijdens de beediging als lid van de Tweede Kamer.Beeld ANP

CDA’er Pieter Omtzigt zal voorlopig nog niet terugkeren in de Tweede Kamer. Hij laat op Twitter weten dat hij zich de komende zestien weken laat vervangen door Henri Bontenbal. Omtzigt zit al een paar maanden overspannen thuis. “Het herstel vergt helaas wat langer dan ik zelf hoopte”, aldus het Kamerlid.

Het lukt Omtzigt niet de rust te nemen die hij nodig heeft. Dat komt mede door verhitte Kamerdebatten over de kabinetsformatie die “net iets te veel over mij gingen en niet over de zeer urgente problemen van Nederland”, zegt hij. Ook speculaties over zijn politieke toekomst in de media “gaven mij ook niet bepaald enige mate van rust”.

Functie elders

Het ging de afgelopen maanden veel over Omtzigt, nadat was uitgelekt dat al snel na de verkiezingen tijdens verkennende formatiegesprekken een “functie elders” voor hem ter tafel kwam. De CDA’er beet zich de afgelopen jaren vast in de toeslagenaffaire en spaarde het inmiddels demissionaire kabinet allerminst. Het leverde hem veel voorkeursstemmen op, maar in coalitiekringen maakte hij er weinig vrienden mee.

Overigens verwacht Omtzigt niet de volledige zestien weken nodig te hebben om er weer bovenop te komen. Maar er is geen mogelijkheid om voor een kortere periode verlof te nemen. Fractiegenoot Harry van der Molen zit ook al overspannen thuis. Hij wordt sinds eind april vervangen door Joba van den Berg.

Lees ook:
Het verhaal van Pieter Omtzigt waaiert breed uit in zijn boek

Als een Kuifje in de politiek, zo valt CDA’er Pieter Omtzigt te omschrijven na lezing van zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’, waarin hij zijn intrigerende avonturen in de politiek beschrijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden