Klimaatcrisis

CDA-Kamerlid Bontenbal roept kabinet op om plannen te maken voor kolencentrales

Henri Bontenbal is Tweede Kamerlid voor het CDA.  Beeld Werry Crone
Henri Bontenbal is Tweede Kamerlid voor het CDA.Beeld Werry Crone

Het CDA roept minister Jetten van klimaat op plannen te maken voor de resterende kolencentrales. Anders worden de klimaatdoelen onhaalbaar.

Niels Markus

Het CDA vindt dat het kabinet in gebreke blijft met plannen voor de resterende vier kolencentrales. Die centrales kunnen volgens Kamerlid Henri Bontenbal juist een cruciale rol spelen in de energietransitie. “Het is ontzettend dom om deze plekken niet te gebruiken voor de toekomstige elektriciteitsproductie.”

Per 2030 geldt een verbod op kolenstroom. Volgens Bontenbal hoeven de centrales of hun locaties dan niet afgedankt te worden. Sterker, als het kabinet die plekken níet gebruikt, dan wordt het klimaatdoel van 55 procent CO2-reductie in 2030 “vrijwel onhaalbaar”.

Bontenbal heeft na gesprekken met de exploitanten en energie-experts een plan opgesteld per centrale. Hij stelt voor om kolencentrales om te bouwen naar gascentrales, of om ze biomassa te laten verstoken. Vooral de twee kolencentrales op de Maasvlakte lenen zich voor het verbranden van biobrandstoffen, waarbij de vrijgekomen CO2 in oude gasvelden onder de Noordzee kan worden opgeslagen. De plannen hiervoor bestaan al lang, maar komen nog niet van de grond. Bontenbal: “Hierover kun je juist afspraken maken met de kolenexploitanten.”

Geschikte locaties voor energieopwekking

Ook als de overheid besluit om de bestaande centrales niet meer te gebruiken, dan zijn de locaties volgens Bontenbal zeer geschikt voor energieopwekking. Er ligt immers al zware infrastructuur voor elektriciteit. Netbeheerder Tennet waarschuwde al meermaals dat het stroomnet vol begint te raken, door de grote hoeveelheden duurzame stroom die erbij komen. Daarom moet je juist de plekken gebruiken die gemaakt zijn om grote hoeveelheden stroom te vervoeren, zegt Bontenbal. Het duurt vele jaren voordat het stroomnet elders versterkt is.

De plekken zijn volgens hem geschikt voor de opwekking van waterstof, of voor kleine modulaire kerncentrales. Die centrales zijn eenvoudig te verschepen en kunnen op het Nederlandse stroomnet gekoppeld worden. Naast de twee vaste kerncentrales die het kabinet na 2030 wil laten bouwen, denkt Bontenbal dat er rond dat jaar best enkele modulaire reactoren op het stroomnet gekoppeld kunnen worden. “Daar kan vooral de industrie gebruik van maken, daarom wil je ze graag in de buurt hebben van industrieclusters, zoals de Rotterdamse haven.”

Juridische procedures

Het kabinet blijft achter met het formuleren van plannen voor de kolencentrales, vindt Bontenbal. Hij wijst erop dat de overheid zelf heeft geadviseerd om de centrales en hun aansluitingen te gebruiken voor de energietransitie. “Minister Rob Jetten van klimaat moet hiervoor een plan maken, maar dat is er nog niet.” Als het kabinet niets doet, waarschuwt Bontenbal, dan plannen de exploitanten een andere invulling van de centrales, en dan gaan die voor stroomopwekking uitermate geschikte plekken verloren.

Het Rijk en de exploitanten zijn al een paar jaar verwikkeld in juridische procedures. De kolenbedrijven verwachten een compensatie, omdat het hen in 2030 wettelijk verboden wordt om nog kolenstroom te produceren. De rechter besloot in zaken van energieproducenten RWE en Uniper dat de overheid geen tegemoetkoming hoeft te betalen. De bedrijven zijn in hoger beroep gegaan. Volgens Bontenbal moeten Rijk en exploitanten met elkaar in gesprek gaan, zodat de zaken ingetrokken kunnen worden. “De minister en de bedrijven moeten uit de loopgraven komen en de opties per plek verkennen.”

Lees ook:

‘Sluit die kolencentrales niet, maar doe er iets anders mee’

Kamerlid Henri Bontenbal probeert met een genuanceerd en soms technisch verhaal klimaatbeleid te maken. Maar zit de kiezer daar wel op te wachten, getuige de grote overwinning van BBB?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden