Coalitie

CDA Brabant omarmt definitief partij van Baudet

In het Provinciehuis van Noord-Brabant werd eerder dit jaar gedebatteerd en gestemd over een serie stikstofmaatregelen in het kader van de wijziging van de interim omgevingsvergunning Noord-Brabant. Vlnr: Ankie de Hoon (fractievoorzitter CDA), Eric de Bie (fractievoorzitter FvD), Marcel Derijckere (CDA) en Suzanne Otters (fractievoorzitter VVD).  Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto
In het Provinciehuis van Noord-Brabant werd eerder dit jaar gedebatteerd en gestemd over een serie stikstofmaatregelen in het kader van de wijziging van de interim omgevingsvergunning Noord-Brabant. Vlnr: Ankie de Hoon (fractievoorzitter CDA), Eric de Bie (fractievoorzitter FvD), Marcel Derijckere (CDA) en Suzanne Otters (fractievoorzitter VVD).Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto

De CDA-fractie in Noord-Brabant kiest definitief voor samenwerking met Forum voor Democratie, dat nu voor het eerst in een provinciaal college komt.

Hans Marijnissen

De Provinciale Statenfractie van CDA Brabant neemt het advies over van het CDA-partijbestuur om samen te werken met Forum voor Democratie. De partij wil met FvD, VVD en Lokaal Brabant een college vormen. Een kleine meerderheid van 56 procent van de leden heeft online aangegeven een samenwerking met het omstreden Forum acceptabel te vinden. Omdat veel leden ook grote bezwaren hebben tegen de omstreden samenwerking, adviseert het provinciaal bestuur de fractie dit alleen te doen onder stevige randvoorwaarden. Het coalitieakkoord moet breed gedragen worden, er moet een blijvende dialoog zijn met kritische CDA-leden over dit akkoord en de kandidaat-gedeputeerden moeten voor iedereen acceptabel zijn.

Toch zullen de problemen voor kritische CDA’ers niet zozeer in de poppetjes of de inhoud van het bestuursakkoord zitten. De bezwaren tegen samenwerking zijn veel eerder van principiële aard: de critici willen niet samenwerken met een populistische partij die gisteren nog in verband werd gebracht met antisemitisme.

Samenwerking is splijtzwam

De digitale ledenpeiling was een alternatief voor een algemene ledenvergadering, die door de coronacrisis geen doorgang kon vinden. Niet meer dan 20 procent van de leden sprak een oordeel uit. Dat lijkt weinig, maar is meer dan het aantal leden dat doorgaans op een algemene ledenvergadering zijn stem uitbrengt.

De samenwerking tussen CDA en FvD lijkt in ieder geval de Brabantse partijafdeling te splijten. Afgelopen tijd was er veel kritiek op de voorgenomen coalitie. Deze week nog riepen partijprominenten als oud-ministers Ernst Hirsch Ballin en Hanja Maij-Weggen, maar ook Brabantse mastodonten, de partij op af te zien van de ‘collaboratie’ met FVD. “Dit avontuur kan alleen maar desastreus aflopen en holt de provincie van binnenuit volledig uit.”

Boervriendelijker koers

De afdelingen Oisterwijk en Heusden tekenden protest aan tegen de procedure omdat niet alle leden voor de raadpleging zijn uitgenodigd en de vraagstelling te sturend is. Ook zou niet duidelijk zijn waarvóór of waartégen zij moesten zijn, omdat het inhoudelijke bestuursakkoord nog onbekend is. Veel Brabantse CDA-leden zijn bijvoorbeeld bang dat er wordt bezuinigd op cultuur. De voorstanders denken juist dat samenwerking met de partij van Thierry Baudet leidt tot een ‘boervriendelijker’ koers.

De tegenstanders laakten deze weken de totale afwezigheid van landelijk voorzitter Rutger Ploum. Die kwam pas vannacht met de verklaring dat de leden in Brabant ondanks de coronacrisis ‘voldoende de mogelijkheid hebben gekregen via de digitale ledenraadpleging advies te geven’. Hij wijst daarmee het formele beroep van de afdelingen Oisterwijk en Heusden tegen de procedure af. Volgens Ploum zijn er veel groepsgesprekken en belrondes geweest langs de Brabantse afdelingen, die ook komende tijd worden voortgezet. “Dit alles maakt veel los bij de leden en daar hebben wij alle begrip voor”, aldus Ploum. Hij gaat opnieuw niet inhoudelijk op de kritiek van de tegenstanders in.

De vrees van de tegenstanders is dat het experiment met FvD in Brabant de deur opent voor een landelijke samenwerking na de Tweede Kamer-verkiezingen van volgend jaar. “Ik vermoed namelijk dat het CDA onze provincie als proeftuin gebruikt om te kijken of samenwerking met Forum door de achterban wordt geaccepteerd”, zei Guus Mulders van de afdeling Oisterwijk gisteren tegen Trouw. “Zodat dit ook landelijk mogelijk wordt. Daaróm moeten we laten zien dat wij als CDA’ers een coalitie volstrekt afkeuren.”

Lees ook:
Boze CDA’ers: Akkoord met Forum wordt onder de dekens verwekt

In Noord-Brabant wordt beslist over de samenwerking met Forum voor Democratie. De achterban vraagt zich af waarom het bestuursakkoord ‘onder de dekens wordt verwekt’.

Oude wonden belemmeren debat over nieuwe CDA-koers

Het CDA praatte afgelopen februari in kroegen en scholen over de koers van de partij. Maar tumult over boeren en samenwerking met Forum doorkruisten de herbezinning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden